Acties tegen drugsrunners in trein

ROTTERDAM, 7 APRIL. De spoorwegpolitie zet sinds vorige week koppels van agenten in burger in tegen drugsrunners in de treinen van Antwerpen naar Rotterdam. Afgelopen dinsdag werd de eerste drugsrunner aangehouden, een 30-jarige, illegaal in Nederland verblijvende Marokkaan, die twee rechercheurs probeerde over te halen mee te gaan naar een dealpand in Rotterdam. Hij zal worden vervolgd wegens overtreding van de Opiumwet.

Sinds drie jaar verzamelen tientallen runners zich in de omgeving van het perron waar de treinen uit het zuiden aankomen om klanten te werven. De spoorwegpolitie probeerde in het verleden de overlast te beperken door bij aankomst van de treinen in uniform aanwezig te zijn en de runners 'weg te surveilleren'. Een deel van de drugsrunners verplaatste daarop de activiteiten naar de treinen zelf.

Het gebruik van 'undercover-teams' past in het kader van de internationale actie tegen het drugstoerisme naar Rotterdam, waarvoor justitie in Frankrijk, België en Nederland de handen ineen hebben geslagen. Vorige week maandag zijn 49 drugsrunners in een snelrechtprocedure voor de Rotterdamse politierechter gebracht. In totaal waren in het weekeinde daarvoor zeventig verdachten aangehouden door gebruik te maken van 'lokauto's' met agenten in burger. De rechtbank legde straffen op variërend van tuchtschool tot drie maanden.