Zjirinovski wil weer verdeling in Oost en West

HELSINKI, 6 APRIL. Volgens de Russische ultra-nationalist Vladimir Zjirinovski moet Europa opnieuw worden verdeeld in een Oost- en een Westeuropees kamp.

Zjirinovski zei dat gisteren in Helsinki, waar hij samen met een aantal andere Russische parlementariërs een congres bijwoont. “Het is goed om één centrum in West-Europa en één centrum in Oost-Europa te hebben”, aldus Zjirinovski. Hij sprak zich ook uit tegen toetreding van Rusland tot de Raad van Europa, omdat “die er is voor Westerse landen, niet voor Rusland”. “Ik zou graag een Raad voor Oost-Europa zien”, zo voegde hij daaraan toe.

Het hoofd van de delegatie van Russische parlementariërs in Helsinki, Vladimir Loekin, zei in een reactie dat Zjirinovski's opmerkingen een minderheidsstandpunt weergeven: “De overweldigende meerderheid van het Russische parlement wil Ruslands aansluiting bij de Raad van Europa”, aldus Loekin.

Zjirinovski voorspelde gisteren ook dat Estland nog slechts een of twee jaar als zelfstandige staat zal voortbestaan voordat het weer bij Rusland komt. “Het is Russisch gebied. Vergeet de Baltische staten, er zijn geen Baltische staten, er is alleen een Baltische regio in Rusland.” (Reuter, AP)