Zes doden door autobom in Noord-Israel

TEL AVIV, 6 APRIL. Door de ontploffing van een autobom in Afula, in het noorden van Israel, zijn vanmorgen volgens voorlopige gegevens zes mensen gedood en vijfendertig gewond geraakt. De hoogstwaarschijnlijk door een zelfmoord-commando bestuurde auto werd bij een bustation nabij het cultureel centrum tot ontploffing gebracht. Op het moment van de ontploffing waren mensen aan het instappen in Egged-bus nr. 348. De autoriteiten hebben vastgesteld dat de auto een vervalst Israelisch nummerbord had.

Radio Israel speculeerde onmiddellijk dat het om een Palestijnse wraakactie voor de massamoord in de moskee in Hebron op 25 februari zou gaan. De kolonist dr. Baruch Goldstein vermoordde toen dertig Palestijnen. Sedert gisteren herdenken de Palestijnen de veertigste dag na de massamoord in Hebron, waarover minister van buitenlandse zaken Shimon Peres zei dat “alleen God kan weten wat de gevolgen zullen zijn”.

Van Palestijnse zijde werd na de moord in de moskee een wraakactie aangekondigd. De Israelische veiligheidsdienst Shin Beth heeft zich grote inspanningen getroost om zo'n wraakactie te verijdelen. Nog geen enkele Palestijnse organisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van vanmorgen op zich genomen.

Om onlusten tussen Israeliërs en Arabieren in Noord-Israel te voorkomen zijn tegen het middaguur politie en legerversterkingen naar het gebied gedirigeerd. De wegen van en naar Afula werden onmiddellijk afgezet. Boven het stadje hingen helikopters.

Of het Israelisch-Palestijnse vredesproces door de ontploffing van de autobom in Afula zal worden beïnvloed hangt af van de vraag welke Palestijnse organisatie zich ervoor verantwoordelijkheid stelt.

Gisteren waarschuwde Benjamin Netanyahu dat terugkeer van door Israel uitgewezen “Palestijnse terroristen” naar de bezette gebieden een premie is voor “Palestijnse terreur tegen joden”. Zoals de aanslag in Hebron aan het prestige van Yasser Arafat knaagde, zo lijkt het effect van de aanslag in Hebron nu de positie van premier Yitzhak Rabin te zullen aantasten.