Turkije levert elektriciteit aan het noorden van Irak

ANKARA, 6 APRIL. Turkije levert sinds enkele dagen elektriciteit aan het de facto onafhankelijke Noord-Irak. Een belangrijk deel van deze regio, met name de provincie Dahok, is al sinds augustus vorig jaar verstoken van stroom. De Iraakse autoriteiten weigeren, uit protest tegen de groeiende onafhankelijkheid van de overwegend Koerdische bevolking in Noord-Irak, om hen van elektriciteit te voorzien. Officieel heet het dat Bagdad gezien het economische embargo van de VN gebrek heeft aan onderdelen om de stroomvoorziening draaiende te houden.

De Turkse levering van elektriciteit, 20 megawatt, maakt onderdeel uit van een 13.5 miljoen dollar omvattend humanitair hulpprogramma dat Turkije in Noord-Irak uitvoert. De 20 megawatt wordt door de Noordiraakse autoriteiten verdeeld over de verschillende gebieden waar het openbare leven nu draaiende wordt gehouden met generatoren. Het dodental in het ziekenhuis in Dahok steeg de afgelopen maanden als gevolg van een gebrek aan elektriciteit, terwijl er bovendien nauwelijks mogelijkheden waren om het water te zuiveren.

Volgens een Turkse diplomaat is het onzeker of Turkije na mei nog in staat is om ten minste 20 megawatt aan Noord-Irak te blijven leveren. Door het irrigeren van de landbouwgronden in Zuidoost-Turkije stijgt de elektriciteitsconsumptie daar, waardoor het overschot in de grensstreek met Irak afneemt. Bovendien moet een donor worden gevonden voor de half miljoen dollar die Turkije maandelijks kwijt is aan de levering van stroom aan Noord-Irak. Dat gebied heeft eigenlijk 60 megawatt nodig om het openbare leven volledig draaiende te kunnen houden.