Statenlid CDA stapt over naar ouderenpartij

ARNHEM, 6 APRIL. Een Statenlid voor het CDA in Gelderland is uit de partij gestapt maar heeft zijn zetel in de Provinciale Staten niet beschikbaar gesteld.

Het Statenlid, F. Geenen, gaat tot de Statenverkiezingen in maart 1995 de belangen behartigen van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV), tot welke partij hij is toegetreden. Het onlangs opgerichte AOV, dat bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in enkele gemeenten verrassend hoog scoorde, heeft daarmee ook zijn eerste Statenlid.

Het Gelderse Statenlid zegt zich niet langer te kunnen vinden in de politieke lijn van het CDA, waarvoor hij sinds de jaren zeventig actief is, aanvankelijk als lid van de KVP. Hij is lid van Provinciale Staten van Gelderland sinds 1982. Met name de perikelen rond de AOW hebben Geenen (55) tot zijn overstap aangezet. “Ik voel me niet meer thuis in de partij”, stelt hij, “het CDA heeft zijn christelijke en sociale gezicht verloren.”

Geenen heeft zijn besluit gisteren aan de provinciale partijleiding en de Gelderse Commissaris van de Koningin dr. J. Terlouw meegedeeld. In de partij is teleurgesteld gereageerd op zijn vertrek, maar ook op het feit dat Geenen zijn zetel niet beschikbaar stelt. Terlouw laat via zijn woordvoerder weten geen problemen te hebben met Geenens overstap en diens aanblijven als Statenlid. Het gebeurt vaker dat volksvertegenwoordigers tijdens een periode hun partij verlaten en op persoonlijke titel blijven zitten. Geenen mag zijn eenmansfractie de naam geven die hij wil, dus ook die van het AOV.

Het AOV, dat onder meer in de gemeente Eindhoven bij de recente raadsverkiezingen in een klap vijf zetels behaalde, dankt zijn plotselinge populariteit voornamelijk aan de wijze waarop het CDA met het AOW-vraagstuk is omgegaan. De partij heeft daarmee veel ouderen van zich vervreemd.