Stakers zetten Schick mes op keel

AMSTERDAM, 6 APRIL. 'Het Schick-personeel heeft het scheermes op de keel', staat met dikke letters gespoten op de muur van de gelijknamige scheermesjesfabriek in Amsterdam. Van de 190 werknemers legde gisteren ongeveer de helft het werk neer om te protesteren tegen de voorgenomen sluiting van het bedrijf. Vanmorgen zijn ze weer aan het werk gegaan.

De directie wil de fabriek sluiten omdat er scheermesjes worden gemaakt die uit de tijd zijn. Volgens de directie wijzen de cijfers uit dat 'natscheerders' steeds vaker de nieuwe flexibele mesjes kopen die het Amsterdamse bedrijf niet kan maken. “Schandalig”, reageren de stakers. “Het bedrijf is zo gezond als wat”. De directie zegt op haar beurt: “We moeten wel, want anders heeft het desastreuze gevolgen voor Schick wereldwijd.”

In de stromende regen stonden zo'n veertig werknemers voor de slagboom van de fabriek op het industrieterrein Sloterdijk. Met een groot bouwzeil probeerden enkelen de groep droog te houden. Anderen scholen onder grote paraplu's met daarop de naam van de werkgever, voor zo lang het duurt. De ochtendploeg was 's ochtends om zeven uur al opgewacht. Later probeerden stakers de middagploeg van het werk te houden. Wie toch het bedrijf inging, werd uitgejoeld en uitgescholden.

De staking was begonnen nadat de directie in de nacht van maandag op dinsdag een ultimatum van de Industriebond FNV had laten verlopen. Tot middernacht had de bond de directie de tijd gegeven om de sluiting te herroepen en te praten over alternatieven.

“Het gaat tegen alle rationaliteit in”, zei F. de Rover namens de Ondernemingsraad. “Schick Nederland is zo levensvatbaar als het maar kan, dat heeft het rapport aangetoond.” De Rover doelt op het onderzoek van adviesbureau Basis en Beleid dat in opdracht van de ondernemingsraad is uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er wel degelijk toekomst is voor de scheermessenfabriek. Sluiting van de fabriek, die jaarlijks 200 miljoen scheermesjes maakt, kan volgens het rapport worden vermeden wanneer het Amerikaanse moederconcern Warner Lambert stopt met de produktie van de traditionele scheermesjes en zich volledig richt op de nieuwe flexibele mesjes. Als Schick Nederland dan ook voor de Amerikaanse markt traditionele mesjes kan produceren, verdwijnt de huidige overcapaciteit.

De directie heeft weinig vertrouwen in dit alternatief en houdt vast aan een businessplan van Warner Lampert waaruit zou blijken dat de vraag naar 'oude' mesjes steeds verder terugloopt. Schick Nederland kan met de huidige produktielijn niet de nieuwe flexibele mesjes maken. Modernisering van de produktie zou te kapitaalintensief zijn. “Ons moederbedrijf kan onze produktie makkelijk overnemen, maar wij kunnen niet hun produktie overnemen”, meent personeelsdirecteur K.A. Hulstein. “Uiteindelijk wint het moederbedrijf het toch.”

Op de vraag of er echt geknokt is voor overleving, antwoordt Hulstein: “Kijk we hoeven natuurlijk niet met de rode vlag voorop te lopen. Je gaat niet zoeken naar alternatieven tegen beter weten in”. De staking zal volgens hem het standpunt van de bedrijfleiding dan ook niet beïnvloeden. Hulstein heeft wel begrip voor het personeel en noemt de actie “een emotionele uiting”.

“Het is toch niet te geloven”, zegt L. Baro, die tien jaar in fabriek van Schick werkt met verheven stem. “Nog niet zo lang geleden moesten we overwerken en nou hebben ze ons niet meer nodig.” Baro, die de veertig is gepasseerd, werd in 1982 ontslagen bij autofabrikant Ford en vond na twee jaar werk bij Schick. “Nieuw werk vinden zal nu wel niet meer lukken. Toen was de economische toestand gunstiger en bovendien was ik een stuk jonger.”

Het stakend personeel bestaat hoofdzakelijk uit produktiemedewerkers, terwijl het kantoorpersoneel doorwerkt. Boekhouder P. van Everdink: “Ik heb geen kijk op de omzetcijfers, maar ik zorg er wel voor dat rekeningen worden betaald. Volgens mij is Schick een gezond bedrijf”. Zijn collega N.L.J. Schintzler vermoedt dat “de directie zich laat gebruiken als een stelletje majorettes”. “Hadden ze hart voor de zaak gehad, dan hadden ze het personeel niet laten stikken”, zegt hij.

De bonden FNV, CNV en VHP staan pal achter de stakers. Districtsbestuurder J.W. Dijkhuizen van de Industriebond FNV neemt het de Schickdirectie kwalijk niet de discussie aan te gaan over alternatieven voor sluiting. “Ze draaien er omheen. Eerst hadden ze slechts het voornemen om de fabriek te sluiten. Zonder met ons te praten hebben ze de besluitvoering versneld. Dat kan wat ons betreft niet door de beugel. Het is moeilijk te verteren dat een fabriek die winst maakt, toch dicht moet.” Dijkhuizen vindt dat Schick veel eerder had moeten inspelen op veranderingen in de markt. “Wij roepen al jaren dat er meer gedaan moet worden aan het marketingbeleid. Ik zie op tv alleen maar spotjes van marktleider Gilette, terwijl je niets hoort van Schick. Ze hadden zich veel actiever en agressiever moeten opstellen”, aldus Dijkhuizen.

De directie van Schick wil alleen nog maar praten over een sociaal plan voor de 190 werknemers. De bonden sluiten niet uit dat meer acties zullen volgen. Dat onderhandelingen over een eventueel sociaal plan moeilijk zullen verlopen, blijkt uit de opstelling van de Industriebond FNV. “Er is maar één goed sociaal plan voor deze werknemers, en dat is dat iedereen een baan krijgt.”