SALADE VAN SPERZIEBONEN, ZONGEDROOGDE TOMATEN EN FETA

Met de regelmaat van de klok worden nieuwe, of nieuw verpakte etenswaren op de markt gebracht en zolang de consument zich niet verzadigd toont, zal dat nog wel even doorgaan. De - in kreupel Nederlands geformuleerde - aanprijzingen zijn niet van de lucht. Wat te denken van 'zongedroogde tomatensalade'? Het etiket op de potjes in de supermarkt vermeldt voluit: 'Griekse zongedroogde tomatensalade met olijven en kappertjes'. De gedroogde stukjes tomaat, die op snippertjes spek lijken, smaken hartig.

Voor 4 personen:

500 gram sperziebonen

zout, vers gemalen peper

2 eetlepels Griekse zongedroogde tomatensalade (uit een potje)

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel citroensap

2 bosuitjes

150 gram fetakaas in blokjes

1 klein blikje artisjokharten

Haal de bonen af en breek ze doormidden. Kook ze in water met zout in ongeveer 15 minuten beetgaar. Spoel de bonen in een vergiet net zolang met koud stromend water af tot ze afgekoeld zijn en laat ze dan uitlekken. Roer een dressing van de tomatensalade, de olie en het citroensap. Snijd de witte en frisgroene delen van de bosuitjes in ringen. Schep de bonen, de dressing en de stukjes ui en feta door elkaar. Breng de salade op smaak met zout en peper. Garneren met de artistjokharten.

De tomatensalade kan ook als beleg (op Turks brood of warm stokbrood) gegeten worden.

    • Annelène van Eijndhoven