Russische piloot gaf kinderen les

MOSKOU, 6 APRIL. In de laatste minuten voordat vorige maand een Aeroflot toestel met 75 passagiers neerstortte gaf de piloot zijn kinderen vlieglessen. Dit heeft een onderzoekscommissie van het Russische ministerie van transport gisteren in Moskou bekendgemaakt.

Hoewel het volgens de commissie nog niet vaststaat dat het vliegonderricht ook de oorzaak van het neerstorten is, bevestigt de bekendmaking kranteberichten van het afgelopen weekeinde die erop hadden geduid dat de bemanning het met de veiligheidsvoorschriften niet zo nauw had genomen.

De Airbus 310 verongelukte op 23 maart in Siberië, tijdens een vlucht van Moskou naar Hongkong. De bemanning van het nog nieuwe toestel had geen noodsignalen uitgezonden en de oorzaak van het ongeluk was een raadsel. Een bomaanslag werd niet uitgesloten.

Onderzoek van de 'zwarte doos', waarin de vluchtgegevens staan geregistreerd, heeft nu uitgewezen dat vlak voordat het toestel plotseling hoogte verloor en neerstortte “in de cockpit twee passagiers aanwezig waren, een zoon en dochter van een van de bemanningsleden, die hun, in strijd met de regels, de beginselen van het vliegen aan het uitleggen en demonstreren was”.

Uit het onderzoek, waarvan het ministerie van transport alleen een voorlopige conclusie heeft vrijgegeven, blijkt ook dat er geen technisch defect aan het toestel was.

Enkele Russische kranten hadden afgelopen weekeinde op basis van anonieme bronnen binnen het ministerie van transport al gemeld dat op de betreffende vlucht negen piloten en hun families aanwezig waren. Omdat de vlucht niet was volgeboekt mochten zij gratis mee.

In de cockpit zou de gezagvoerder zijn plaats tijdelijk hebben afgestaan aan zijn vijftienjarige zoon, die per ongeluk het vliegtuig in een duikvlucht zou hebben gebracht en daarbij met zijn lichaam op het instumentenpaneel zou zijn gevallen. De co-piloot zou niet hebben kunnen ingrijpen omdat op zijn plaats een steward zat, aldus de kranteberichten. Na vier minuten sloeg het vliegtuig op de grond te pletter. Er waren geen overlevenden.

Een woordvoerder van Russian Airways, de Aeroflot-dochter die de Airbus had gehuurd, bevestigde gisteren desgevraagd het verhaal over de meereizende familieleden. Maar hij zei “99 procent zeker” te weten dat de kinderen niet de oorzaak van het ongeluk waren. Hij wees erop dat de aanwezigheid van onbevoegden in de cockpit - niet aan de stuurknuppel - bij alle luchtvaartmaatschappijen voorkomt en in beginsel onschadelijk is.

    • Hans Nijenhuis