Russisch bedrijf stuurt 60.000 man naar huis

MOSKOU, 6 APRIL. De Russische autofabrikant ZIL, die de bekende zwarte limousines voor de Kremlin-leiders vervaardigt, stuurt meer dan 60.000 arbeiders gedurende een week met verplicht verlof. De onderneming verkeert in zware financiële moeilijkheden omdat de afnemers niet betalen. Hierdoor heeft de fabriek de belangrijkste produktielijn moeten stillegen. Dit heeft een woordvoerder gisteren laten weten.

In januari zag ZIL, die vorig jaar mei gedeeltelijk werd geprivatiseerd, zich al genoodzaakt de werkweek te verkorten tot vier dagen. De fabriek heeft op zeer korte termijn een kapitaalinjectie van 30 miljard roebel (32,5 miljoen gulden) nodig om het hoofd boven water te houden. In maart kregen de werknemers gemiddeld 100.000 roebel (ongeveer 110 gulden) salaris uitbetaald, minder dan het gemiddelde maandloon in Rusland.

ZIL is een van de grootste bedrijven in de regio Moskou en heeft 100.000 werknemers. Het concern bestaat uit veertien dochterbedrijven. Behalve limousines vervaardigt het bedrijf ook vrachtwagens. Tot vorige week produceerde ZIL dagelijks 800 vrachtwagens.

Zil tracht zijn joint venture met het Amerikaanse bedrijf Caterpillar uit de financiële gevarenzône te houden. Caterpillar voorziet vrachtwagens van ZIL van Amerikaanse motoren.

Vorig jaar verminderde de produktie bij ZIL tot 100.000 wagens. In 1992 rolden nog 150.000 wagens uit de fabriek. Veel staatsbedrijven in Rusland zijn door de inzakkende produktie gedwongen de werkweek te verkorten of fabrieken tijdelijk te sluiten.

De ZIL-fabriek is de enige autofabriek van voor de Oktober-revolutie die nog in bedrijf is. De eerste steen van de fabriek ten zuidoosten van Moskou werd gelegd in 1916. Aanvankelijk produceerde de fabriek alleen vrachtwagens. Pas in 1936 kwamen de personenwagens. Amerikaanse auto's waren altijd het grote voorbeeld voor de ZIL. (Reuter)