Rotterdam: toeloop illegalen uitgelokt

ROTTERDAM, 6 APRIL. 'Bemiddelaars' verdienen flink aan de illegalen, die vanuit het buitenland naar Nederland trekken in de hoop tegen betaling een verblijfsvergunning te krijgen, zo vermoedt de Rotterdamse vreemdelingendienst.

“Maandagavond hebben we een busje met tien man aangehouden uit Noord-Frankrijk, de chauffeur had 8.200 Franse franc op zak. Die tien hebben we ingesloten, daarna waren de cellen op”, zegt K. van der Leest, plaatsvervangend hoofd van de Rotterdamse vreemdelingendienst. Hij zegt ook over aanwijzingen te beschikken dat het gerucht over een generaal pardon voor illegalen handel in paspoorten in de hand heeft gewerkt: “Er is met valse paspoorten geleurd. Daarnaast was er in de afgelopen week een sterk verhoogde aangifte van verlies of diefstal van paspoorten door legaal in Nederland verblijvende Pakistani. In sommige gevallen moet aan dat verlies flink geld verdiend zijn.” Van der Leest zegt niet te geloven dat 'bemiddelaars' het gerucht over de verblijfsvergunningen in de wereld hebben geholpen: “Maar we vermoeden wel dat ze ervan profiteren en het versterken.” Eén Pakistaanse illegaal had overigens 1.200 dollar neergeteld voor een taxirit van Italië naar Rotterdam.

De Rotterdamse politie heeft inmiddels via de Wereldomroep en via Italiaanse radiozenders de buitenlanders opgeroepen niet naar Nederland te reizen. Ook werkt men aan folders in verschillende talen waarin het gerucht over de verblijfsvergunningen ontzenuwd wordt.

De Amsterdamse politie betwijfelt of er een vorm van organisatie achter de toestroom. “De mensen die busreizen organiseerden geloofden er zelf ook in, want als passagiers er aan het eind van de middag achter komen dat ze besodemieterd zijn zit de chauffeur met een probleem.” Dat de illegalen gezamenlijk in busjes reizen vindt de woordvoerder niet opzienbarend. “Dat is een goedkope manier van reizen die men onderling regelt.”

Terwijl de wachtenden bij de vreemdelingendiensten meenden dat een paspoort en duizend gulden voldoende was voor de verblijfsvergunning, verkeerden de honderden Pakistanen die voor hun ambassade in Den Haag samendromden in de veronderstelling dat ze een in Nederland uitgeschreven paspoort nodig hadden. Consul A.H. Daio van de Pakistaanse ambassade denkt dat zijn landgenoten nu weten dat het om een vals gerucht ging. “Vandaag is het weer normaal, gisteren was het een absolute chaos. De mensen vloekten en scholden ons uit omdat we ze niet hielpen. De Turken waren wel allemaal gelegaliseerd zeiden ze, waarom werken wij ze dan tegen?”

Volgens de Amsterdamse politie is het gerucht over het generaal pardon vorige week ontstaan in de Turkse koffiehuizen. De samenstelling van de menigtes in de Bijlmermeer gaf een interessant beeld van de wijze waarop de informatie zich vervolgens verspreidde. “Donderdagochtend stonden voor de vreemdelingendienst in de Bijlmer bijna alleen Turken en enkele Marokkanen. De boodschap dat het verhaal over de verblijfsvergunningen niet klopte, kwam bij hen goed door”, zegt de woordvoerder van de Amsterdamse politie. “In de middag stond er een hele nieuwe groep. Vijftig procent Ghanezen, vijftig procent Pakistanen afkomstig uit Nederland. Daarna ging het kennlijk de grens over, want maandag waren het mensen uit India en Bangla Desh maar nu uit Duitsland, België en Frankrijk.” Het bleek niet eenvoudig de wachtenden ervan te overtuigen dat het gerucht niet klopte. “Het feit dat er lange rijen staan is kennelijk een bewijs dat het verhaal juist is. Als er een rij staat moet er iets te halen zijn, denkt men.”

Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) heeft gisteren het ministerie van justitie verweten de buitenlanders onvoldoende te hebben geïnfomeerd over de aanscherping van de vreemdelingenwet. Staatssecretaris Kosto van justitie wees die kritiek gisteren van de hand, omdat illegalen nu eenmaal niet te informeren zouden zijn. Het NCB is steeds bij de voorlichting betrokken, aldus Kosto, en bovendien is er voorlichtingsmateriaal in zeven talen. “Maar als de mensen de informatie niet geloven en van alles aangrijpen om een vergunning te krijgen, kunnen we daar weinig aan doen.”

“Twee A4-tjes vol onduidelijke informatie en dan nog alleen bij het ministerie te krijgen op aanvraag”, schampert T. Hijman van het NCB. “En dan faxt Justitie ook nog dagelijks wijzigingen door. Zelfs advocaten kunnen het niet volgen - laat staan illegalen. De nieuwe wet moest haastig worden geregeld. Dan krijg je dit.” Het NCB opent vandaag een telefoonnummer (030-943131) om buitenlanders over de nieuwe Vreemdelingenwet te informeren. Grootste probleem is het vinden van een tolk die de Pakistani in Urdu te woord kan staan. Hijman: “Die zitten allemaal bij de politie en de rechtbanken.”

    • Coen van Zwol