PvdA, D66 en VVD in college Amsterdam

AMSTERDAM, 6 APRIL. Amsterdam heeft een paarse coalitie. Vanochtend om half zes zijn PvdA, D66 en VVD tot een portefeuilleverdeling gekomen voor het nieuwe college.

PvdA levert drie wethouders voor de nieuwe raadsperiode. De portefeuilles Werk, Onderwijs en Sociale zaken, Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening, en de portefeuille Personeel en Organisatie, Grondbedrijf, Nutsbedrijven en Stadstoezicht gaan naar de grootste partij in het college.

D66 krijgt twee wethouders: een zal zich bezig houden met de portefeuille Verkeer, Milieu en Cultuur; de ander krijgt Maatschappelijke en Gezondheidszorg, Jeugdzaken, Emancipatie en Bestuurlijke vernieuwing.

De VVD krijgt er een wethouderspost bij. Naast waarnemend burgemeester en wethouder Financiën F. de Grave (die die portefeuille zal behouden), komt er een VVD-wethouder voor Economische zaken en Internationale contacten.

De zetelverdeling is tot stand gekomen in een besloten en langdurige vergadering. “Wat de VVD betreft had het al om twaalf uur gesloten kunnen zijn”, aldus de huidige fractievoorzitster A.L. van der Stoel. Van de VVD en D66 is vrijwel zeker wie de wethouders worden. Op Economische zaken komt VVD'er E. Peer. D66-wethouder E. Bakker behoudt zijn portefeuille cultuur, J. van der Giessen krijgt de andere. Alleen de PvdA moet nog vergaderen over de namen van hun wethouders.