Politie in Rotterdam wijst 13 Pakistanen uit

PAG.3 TOESTROOM UITGELOKT; PAG.13 HOOFDARTIKEL

ROTTERDAM, 6 APRIL. Bij de Rotterdamse vreemdelingendienst aan het Doelwater hebben zich vannacht opnieuw enkele groepen Pakistanen verzameld, die hoopten op vertoon van hun paspoort een verblijfsvergunning te krijgen. De politie arresteerde vanochtend drie Pakistanen die weigerden te vertrekken. Tegen de dertien illegalen die inmiddels zijn aangehouden is een uitwijzingsprocedure gestart, aldus een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

De politie zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat bemiddelaars soms forse winsten hebben gemaakt. Volgens K. van der Leest, plaatsvervangend hoofd van de vreemdelingendienst, werd er gehandeld in valse paspoorten en was er ook een sterke toename van aangiftes van diefstallen van paspoorten van legaal in Nederland verblijvende Pakistanen. Ook werd maandagnacht een busje met tien inzittenden aangehouden; de chauffeur had 8.200 Franse franc op zak.

Een groep van naar schatting dertig illegalen houdt zich sinds vanmiddag nog op rond de Coolsingel. Volgens de politiewoordvoerder maakt de groep massaal gebruik van een telefooncel op de Coolsingel. Bij de Amsterdamse vreemdelingendienst en bij de Pakistaanse ambassade was vanochtend de situatie weer normaal.

Het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) heeft het ministerie van justitie gisteren verweten door onvoldoende informatie over de aanscherping van de Vreemdelingenwet de geruchten over een generaal pardon voor illegalen in de hand te hebben gewerkt.