Norman favoriet bij US Masters

ROTTERDAM, 6 APRIL. Morgen gaat op de baan van de Augusta National Golf Club in de staat Georgia de US Masters van start. Greg Norman start als de grote favoriet in dit eerste Grand Slam-toernooi van het golfseizoen. Vanaf zijn overwinning in het Britse Open vorig jaar speelt de 39-jarige Australiër het beste golf van zijn leven. Na zijn overwinning twee maanden geleden in Thailand nam hij na 81 weken de eerste plaats op de wereldranglijst over van Nick Faldo .

Twee weken geleden was Norman opnieuw oppermachtig in het Tournament Players Champion ship in de Verenigde Staten. Op een baan die door de spelers aanvankelijk te moeilijk werd beschouwd, was zijn eindscore na vier ronden 24 slagen onder par. Zijn voorsprong op Faldo, die vijfde werd, bedroeg liefst 13 slagen.

Dit weekeinde hoopt de 'Great White Shark', zoals zijn bijnaam luidt, voorgoed af te rekenen met zijn slechte herinneringen aan de US Masters. In 1987 verloor hij een play-off van Larry Mize, toen deze van 42 meter onverwacht ineens een hole sloeg. In '86 en '89 bezweek hij op de laatste hole onder de druk en eindigde hij met een bogy.

Eind vorig jaar heeft Norman bewust zijn contract beëindigd met IMG, het management-imperium van Mark McCormack. In plaats van vergaderingen bij te wonen en programma's af te werken die hem werden opgelegd, heeft hij nu de tijd aan zichzelf en kan hij zich volledig op het spelen en oefenen concenteren.

Nick Price is op papier de grootste concurrent van Norman. Evenals Norman wint Price zijn toernooien vaak met uitzonderlijk lage scores en met grote voorsprong.

De Masters is het enige belangrijke toernooi dat altijd op dezelfde baan wordt gespeeld. Augusta National is een baan die je goed moet leren kennen en de Europeanen die al lang meedraaien kennen het parcours als hun broekzak. Dat heeft geleid tot acht Europese overwinningen in de laatste veertien jaar. Ook dit jaar is Europa sterk vertegenwoordigd. Langer verdedigt zijn titel. Maar de hoop is gevestigd op José-Maria Olazabal. De Spanjaard heeft een lange inzinking overwonnen. Als hij er in slaagt zijn Baskische temperament gedurende vier dagen in toom te houden, kan hij misschien zijn eerste Grand Slam-toernooi winnen.

    • Jan Ebbinge