Navo denkt nu nog niet aan luchtacties bij enclave Gorazde

SARAJEVO, 6 APRIL. De NAVO overweegt op het ogenblik geen luchtacties bij Gorazde, de moslim-enclave in het oosten van Bosnië, waar de Bosnische Serviërs er gisteren in zijn geslaagd op diverse plaatsen de linies van de moslim-verdedigers te doorbreken.

De bevelhebber van de VN-vredesmacht in Bosnië, generaal Rose, wilde vandaag Gorazde bezoeken. De reis werd wegens het geweld in Gorazde uitgesteld; wel zijn vijf VN-waarnemers en verbindingsofficieren naar de enclave vertrokken.

De Amerikaanse stafchef John Shalikashvili zei gisteren na zijn terugkeer van een bezoek aan enkele ex-Joegoslavische republieken, waaronder Bosnië, dat de NAVO in Gorazde niet kan optreden zoals ze in februari in Sarajevo deed. Toen leidde een NAVO-ultimatum aan de Bosnische Serviërs, gekoppeld aan een Russisch diplomatiek offensief, tot een bestand en een de facto demilitarisering van het gebied rond Sarajevo.

In Gorazde, aldus Shalikashvili, is echter geen sprake van een situatie die op die van Sarajevo lijkt. “Naar onze mening lenen de omstandigheden in Gorazde zich niet voor luchtacties. In Sarajevo werden de problemen veroorzaakt door de zware wapens die de Serviërs hadden samengetrokken. Het gebruik van luchtacties leek geloofwaardig. In Gorazde wordt gevochten met kleine eenheden en luchtacties zijn in dat geval minder effectief. Het is wishful thinking te geloven dat het bombarderen van een wapenopslagplaats op 20 kilometer van Gorazde gevolgen heeft voor de strijd die daar wordt gevoerd”, aldus Shalikashvili.

Volgens Shalikashvili zijn luchtacties alleen gerechtvaardigd als er een “redelijke verwachting” bestaat dat ze levens redden en het vredesproces bevorderen, in plaats van de Amerikaanse geloofwaardigheid te schaden en de Amerikanen te betrekken bij een van de strijdende partijen. Hij voegde daaraan toe dat de beoordeling van het nut van luchtacties kan veranderen als de toestand in Gorazde zich wijzigt en dat luchtacties als optie mogelijk blijven. “Als de omstandigheden juist zijn zullen we geweld uit de lucht gebruiken.”

Pag.5: Offensief Serviërs Gorazde kost 52 mensen het leven

De Bosnische Serviërs zijn er na een offensief van een week gisteren in geslaagd op drie plaatsen de verdedigingslinies van de moslims te doorbreken en tussen vijf en tien kilometer op te rukken. Ze zijn in het zuiden van de enclave tot op enkele kilometers van de stad Gorazde doorgedrongen en dringen ook vanuit het oosten en zuidoosten op. Tweeduizend inwoners van twaalf dorpen in de enclave zijn naar de stad gevlucht. Ondanks die Servische successen gaan VN-waarnemers er niet van uit dat de enclave zal vallen. Op vijf kilometer van Gorazde bevindt zich een heuvel, de Gradina, op de steile hellingen waarvan zich de goed bewapende hoofdmacht van de moslims bevindt. Bij de gevechten zijn volgens cijfers van de VN 52 mensen gedood en 249 gewond; de moslims lieten weten dat er 73 doden en meer dan driehonderd gewonden zijn gevallen. De Serviërs schoten gisteren zeven granaten op de stad Gorazde af. (Reuter, AP, AFP)