Meeste gewonden van Cityhopper naar huis

AMSTERDAM, 6 APRIL. Vier mensen die gewond raakten bij het neerstorten van een KLM Cityhopper afgelopen maandag bij zijn vandaag ontslagen uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Vier andere gewonden verblijven nog in het ziekenhuis. Onder hen de co-piloot van het vliegtuig. “Hun lichamelijke toestand is naar omstandigheden redelijk”, aldus een woordvoerder van Cityhopper.

Vanochtend werd ook de identiteit van het derde dodelijke slachtoffer bekend. Het gaat om een 36-jarige man uit Singapore, die studeerde in Cardiff. Verder kwamen om de gezagvoerder, G. Lievaart, en een Britse passagiere.

Inmiddels is het onafhankelijk vooronderzoek naar de oorzaak van het ongeluk begonnen. Deze fase is na de ramp met de El-Al Boeing die in 1992 neerstortte op de Bijlmer verplicht, omdat de Raad voor de Luchtvaart niet onafhankelijk genoeg wordt geacht.

Coördinator B. Groenendijk van het onderzoeksteam kan vooralsnog weinig mededelingen doen over de oorzaak van het ongeluk. Het enige wat vaststaat, is dat de gezagvoerder na de start een zogeheten 'pen-message' heeft gegeven. Dat is een teken dat hij niet door wilde vliegen naar Cardiff, maar dat er geen direct levensgevaar bestond. Vandaag pas worden de 'blackbox' en de 'cockpit voice recorder' van het toestel onderzocht. De co-piloot van het vliegtuig is nog niet gehoord door leden van het onderzoeksteam.

Vanuit het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is kritiek gekomen op het vervoer van een traumateam naar de plaats van het ongeluk. Door het drukke verkeer rond Amsterdam heeft een ambulance er vijf kwartier over gedaan het artsenteam ter plaatse te krijgen. Dr. T. Broekhuizen, hoofd van de afdeling traumatologie van het AMC, vindt het verbazingwekkend dat vanuit Schiphol geen helikopter is gestuurd om het traumateam te halen.

Plaatsvervangend directeur E. Iewema Bakker van de Amsterdams GG en GD wijst de kritiek af. “Er viel niets te traumateamen. De drie dodelijke slachtoffers waren dood, daar viel niets meer aan te doen. En binnen vijf minuten stonden er ambulances met zeer deskundige verpleegkundigen. De hulp is hier adequaat geleverd.”