Marine volgt communicatie van Serviërs

DEN HELDER, 6 APRIL. Een onderzeeër van de Koninklijke Marine, de Zwaardvis, volgt al geruime tijd voor de kust van het voormalige Joegoslavië de militaire communicatie van Serviërs en Bosniërs. Dat bleek gisteravond tijdens een forumdiscussie op het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder.

De bemanning van de onderzeeër - ongeveer 75 man - luistert met geavanceerde elektronische apparatuur de gesprekken af tussen militaire onderdelen in Bosnië. Tactische en strategische gegevens die van belang kunnen zijn worden beschikbaar gesteld aan de commandanten van de vredestroepen van de Verenigde Naties in het voormalige Joegoslavië. Volgens het Tweede-Kamerlid Van Traa (PvdA) heeft de Nederlandse spionage voor Unprofor geleid tot “een belangwekkend wapenfeit”, dat hij niet nader omschreef.

Het ministerie van defensie meldde onlangs dat aan boord van de betrokken onderzeeër technische problemen waren ontstaan aan het uitlaatsysteem van de dieselmotoren. Dat veroorzaakte ademhalingsproblemen bij enkele opvarenden, die voor observatie in een Italiaans ziekenhuis werden opgenomen. Daarbij is met geen woord gerept over de bijzondere taak van het schip.

Een woordvoerder van de marinevoorlichting zei desgevraagd de spionagemissie van het schip niet te kunnen bevestigen, maar ook niet te ontkennen. “De taken en mogelijkheden van Nederlandse onderzeeërs staan beschreven in defensienota's en meer wordt niet meegedeeld”, aldus de woordvoerder.