Latino-acteurs propageren boycot van Allende-film

LOS ANGELES, 6 APRIL. Bij de Amerikaanse première van Het huis met de geesten hebben Latijnsamerikaanse acteurs in de VS, verzameld in de associatie Luchador Chicanos, opgeroepen tot een boycot van die film. Het huis met de geesten (The House of the Spirits) is de adaptatie van de bekende roman van de Chileense schrijfster Isabel Allende. De latino's veroordelen de distributie omdat de hoofdrollen in deze latijnsamerikaanse familiegeschiedenis worden vervuld door louter angelsaksische acteurs. De verfilming van de roman van Isabel Allende, een nicht van de voormalige Chileense president Salvador Allende, werd in de VS koel ontvangen. De Los Angeles Times sprak van een verkeerde stap in de carrière van de deelnemende acteurs.

Het huis met de geesten toont aan de hand van de gebeurtenissen binnen een Chileense familie de geschiedenis van Chili's twintigste eeuw. De film werd geregisseerd door de Deense cineast Bille August. Een bijrol wordt gespeeld door de Spanjaard Antonio Banderas, de hoofdrollen worden vertolkt door de Amerikaanse actrices Meryl Streep en Glenn Close en de Engelsman Jeremy Irons. Meryl Streep kreeg voor de gelegenheid bruine contactlenzen aangemeten, Glenn Close een bruin kapsel.

“We willen een boodschap aan Hollywood brengen. Het wordt tijd dat de Spaanse taal in de latijnsamerikaanse en niet-latijnsamerikaanse films doordringt.” verklaarde woordvoerder Del Zamora. Volgens Zamora, Amerikaan van Mexicaanse oorsprong en acteur in Robocop en White Men Can't Jump, is het voor acteurs van Zuidamerikaanse komaf uiterst moeilijk binnen de filmindustrie naam te maken. “Als de Engelstalige sterren rollen voor Zuidamerikanen in beslag blijven nemen, zullen we al hun films boycotten,” aldus Zamora.

De latijnsamerikaanse acteurs vertegenwoordigen 3 procent van de 55.000 acteurs die bij de grootste vakbond van Hollywood zijn aangesloten. De Spaanstaligen vertegenwoordigen 40 procent van de bevolking van Los Angeles en 30 procent van de bevolking van Californië.

Uit een onderzoek van Luchador Chicanos naar recente films over Latijns-Amerika blijkt dat van de driehonderd rollen voor Zuidamerikanen er geen enkele door een latino werd vertolkt. In acht gevallen speelden de latino's wèl een rol in zulke films: die van een niet-Zuidamerikaan.