Kempen & Co kritiseert beursbestuur

AMSTERDAM, 6 APRIL. Kempen & Co., een van de weinige nog onafhankelijke effectenhuizen, heeft ongezouten kritiek op het bestuur van de Amsterdamse beurs en op de grote banken, zoals ANB Amro en ING Bank.

Volgens directeur J. Krant van Kempen & Co, zelf lid van het Amsterdamse beursbestuur, zitten er ernstige manco's in het toezicht op de beurshandel. Het controlebureau van de beurs, dat dit toezicht uitoefent, wordt in zijn dagelijks werk gehinderd door hoge barrières die de grote banken opwerpen. Bovendien stelt de beurs te weinig mankracht en financiële middelen beschikbaar, zo luidt de kritiek van Krant. Hij sprak vanochtend bij de presentatie van het jaarverslag van Kempen.

De grote banken schermen hun eigen organisatie af voor specifieke onderzoeken van het controlebureau, aldus Krant. Kleine effectenhuizen zoals Kempen hebben echter wel te maken met uitputtende controles. Krant weigerde specifieke gevallen te noemen bij de grote banken waar het controlebureau niet werd toegelaten. Het toezicht door het controlebureau zal de komende tijd aan belang winnen in verband met de liberalisatie van de effectenhandel. Tegelijkertijd staat het toezicht van het controlebureau regelmatig bloot aan kritiek, met name bij het opsporen van handel met voorkennis en andere onregelmatigheden op de beurs. Krant zei wel de indruk te hebben dat het controlebureau zich in de toekomst minder gemakkelijk zal laten afschepen. Hij benadrukte echter dat hij die informatie niet had uit hoofde van zijn functie als beursbestuurder.