Herstel aandelen Damrak vlakt af na winstnemingen

AMSTERDAM, 6 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de aandelenkoersen voor het eerst na dagen van dalingen vanmorgen weer omhoog gegaan. Behalve van het herstel van Wall Street gisteravond kwam daarvoor ook een belangrijke impuls van de sterkere Amerikaanse dollar.

AMSTERDAM De Amsterdam EOE-index (AEX) van de 25 meest actieve fondsen, de graadmeter van de beursstemming, steeg vanochtend na de opening met bijna 7 punten naar een hoogste punt van 412 punten. Doordat beleggers met winstnemingen de koersstijgingen verzilverden vlakte de AEX tegen het middaguur af tot 410 punten. “Nieuwe kopers zijn vanmorgen niet op de markt gekomen”, verklaarde een handelaar vanochtend de betrekkelijk geringe omvang van het koersherstel.

De beurs in Amsterdam volgde net als de andere Europese beurzen Wall Street, waar de aandelenkoersen gisteravond flink omhoog schoten. Doordat veel Nederlandse beursgenoteerde ondernemimgen een groot deel van hun inkomsten in dollars ontvangen, profiteerde de Amsterdamse beurs ook van de sterkere Amerikaanse munt. De dollar steeg vanochtend met twee cent tot ruim boven de 1,92 gulden, nadat de munt gisteren in New York ook al twee cent omhoog was gegaan.

Van de internationals profiteerde Philips het sterkst met een stijging van 3,1 procent tot 53,60 gulden. Ook Koninklijke Olie, de zwaargewicht van het Damrak, profiteerde van de sterkere dollar en ging met 4,10 gulden naar 192,60 gulden. De laatste weken stond de Koninklijke onder druk door de daling van de olieprijs. Unilever, ook groot en ook dollargevoelig, profiteerde relatief minder en steeg met 1,60 tot 199,40 gulden. Berichten dat Unilever een aantal merkartikelen afstoot hadden een drukkend effect.

Uitschieters waren KNP BT met de forse verbetering van 5,6 procent tot 47,50 gulden, doordat een grote verkoper van gsiteren vandaag wegbleef. Fokker deed daar niet veel voor onder, want de vliegtuigbouwer steeg 4,7 procent tot 18 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn de aandelenkoersen gisteren over een breed front duidelijk gestegen. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fonsden maakte een sprong van 82,06 punten tot 3675,41. Maandag sloot de belangrijkste beursmeter nog onder de grens van 3600 punten na een verlies van 42,61 punten.

Het ferme herstel betekende het einde van de koersval die Wall Street enkele dagen stevig in zijn greep hield. Daarmee is de correctie die al maandenlang werd voorspeld, nu in elk geval voor een deel volbracht, zo oordeelden handelaren, al waarschuwden zij tegelijkertijd dat eerst nog moet blijken welke richting de aandelenkoersen na de fikse koersstijgingen van dinsdag in de komende dagen zullen opgaan. Van een structureel herstel wilde niemand nog spreken.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gingen de aandelenkoersen omhoog. De Nikkei-index van 225 fondsen klom 133,53 punten tot 19.696,74. De stijging van de belangrijkste beursmeter werd aan het eind van de handel getemperd door winstnemingen.