Foto

Foto: LEIDEN - Twaalf couveuse-baby's moesten gisteren worden geëvacueerd toen een felle brand uitbrak op de vrouwen- en kraamafdeling van het Academisch Ziekenhuis in Leiden (AZL).

Ook 53 vrouwen en zeventien andere baby's werden van de afdeling gehaald. Het vuur ontstond rond negen uur op de zolder van het gebouw waar de afdeling gynaecologie en de vrouwenafdeling zijn gehuisvest. De brandweer had het vuur binnen een uur onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Op het moment dat de brand uitbrak werd in een nabije operatiekamer net een keizersnede uitgevoerd. Ondanks het vuur kon de operatie gewoon doorgaan en werd een meisje geboren. De geëvacueerde baby's zijn in de kinderkliniek van het AZL ondergebracht. Zes couveuse-baby's moesten wegens ruimtegebrek naar ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Leiden worden vervoerd. De schade aan de kraam- en vrouwenafdeling loopt volgens een woordvoerder van het Academisch Ziekenhuis in de miljoenen. Het Academisch Ziekenhuis heeft voor vandaag een opnamestop afgekondigd en alle geplande operaties afgezegd. Voor noodgevallen wordt gebruik gemaakt van andere operatiekamers. (Foto Willem Middelkoop)