Fors herstel Wall Street na koersval

NEW YORK, 6 APRIL. De effectenbeurs Wall Street heeft zich voor het moment hersteld van een wekenlange neergang met de grootste stijging in drieëneenhalf jaar. De Dow Jones van de dertig belangrijkste aandelenfondsen steeg gisteravond met 82,6 punten naar 3675.41 punten.

De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs volgden vanmorgen de beurs in New York. De Amsterdam EOE index (AEX) van de 25 meest actieve fondsen, de graadmeter van de beurs, steeg met bijna 1,5 procent tot 311 punten rondom het middaguur. Ook andere Europese beurzen gingen vanmorgen omhoog. Londen steeg met driekwart procent, Frankfurt met 1,25 procent en Parijs met ruim 1,5 procent. De beurzen in Europa en de Verenigde Staten zijn ongeveer 10 procent gedaald ten opzichte van hun recordniveau's begin februari.

“De markten blijven voorlopig nog wel even zweven. In de Verenigde Staten waar het beleggend publiek een groot deel van zijn spaargeld in aandelen heeft gestopt, zijn de opvragingen onder particulieren groot”, zei een handelaar in Amsterdam vanmorgen. “Er kan na de tien procent nog eens vijf procent van de huidige koersen af, maar met een herstel van de Europese economie in het vooruitzicht gaan de koersen op termijn weer omhoog. We zitten tenslotte nog steeds in een periode van lage rente, zij het dat die nu iets hoger is dan kort geleden toen de koersen stabiel omhoog gingen.”

De koersstijgingen in de Verenigde Staten en Europa gisteren en vanmorgen zijn een onderbreking van de recente versnelde daling van de koersen, die investeerders steeds benauwder maakte. De Dow is de laatste twee weken gezakt van 3870 punten tot onder de 3600 punten, ofwel zo'n 7 procent. De 30-jarige staatsobligatie heeft sinds begin februari 12 punten verloren, ofwel 120 dollar op elke 1000 dollar nominaal.

De stijging op Wall Street gisteren was deels het gevolg was van de kooporders die computers afgaven nu lagere koersniveau's zijn bereikt en stukken voordeling kunnen worden ingekocht. “Het zijn de koopjesjagers die de markt opstuwen”, zei Neal Soss, econoom bij CS First Boston. Soss kon geen andere directe reden bedenken voor het herstel, dan dat investeerders hun kans schoon zagen om hun portfolio te versterken.

De aandelenkoersen volgden de obligatiemarkt, die ook omhoog ging. De beleggers daar reageerden op uitspraken van officials van de Federal Reserve Bank (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dat de rente voorlopig niet stijgt. Analist Soss verwacht dat de obligaties op Wall Street de komende tijd sterke schommelingen blijven vertonen: “Het rendement gaat weer omhoog. Niet noodzakelijk morgen of overmorgen, maar ik verwacht het hele verdere jaar fluctuaties.”

    • Lucas Ligtenberg