Engeland bedankt voor duel tegen Duitsland in Berlijn

ROTTERDAM, 6 APRIL. De Engelse voetbalbond (FA) heeft vanmiddag besloten dat de nationale ploeg op 20 april in het Olympisch Stadion van Berlijn niet aantreedt tegen Duitsland voor een oefeninterland. De FA is bang dat het duel door extremisten en neo-nazi's uit beide landen zal worden gebruikt voor manifestaties die weinig met sport van doen zullen hebben.

Het stadion in Berlijn werd tijdens de Olympische Spelen van 1936 door de nazi's gebruikt voor propaganda-doeleinden van het Derde Rijk; 20 april is daarnaast de geboortedag van Adolf Hitler.

Beide landen besloten in het najaar van 1993 dat zij elkaar op 20 april in Duitsland zouden treffen. Aanvankelijk werd Hannover en even later Hamburg als plaats van handeling gekozen. Maar beide steden gaven de organisatie terug, omdat de plaatselijke autoriteiten de veiligheid rond het duel niet konden garanderen.

Andere steden, onder andere Munchen en Frankfurt, durfden de organisatie wel aan. De Duitse voetbalbond (DFB) koos uiteindelijk voor Berlijn, voor het Olympia-stadion waar de nationale voetbalploegen van beide landen elkaar in 1938 ook al eens ontmoetten. En waar beide teams de Hitlergroet brachten. 'Het beeld der schande', meende de Daily Mirror.

In Duitsland en Engeland zijn hevige en soms emotionele discussies gevoerd sinds de DFB zijn keuze op Berlijn liet vallen. Aanvankelijk scheen de FA akkoord te gaan. Nu is de bond daar alsnog op terug gekomen, omdat er volgens een woordvoerder van de FA “steeds meer aanwijzingen komen dat er in Berlijn op die dag meer staat te gebeuren dan enkel een voetbalwedstrijd”. De FA vreest net als de spelersvakbond dat de nationale ploeg en Engelse supporters tegen hun wil in betrokken zullen raken bij gewelddadige pro- en anti-nazi demonstraties rond het duel.

De president van de DFB, Egidius Braun, had gisteren laten weten dat hij de wedstrijd toch wil laten doorgaan. “Niet spelen zal voor de sport en de samenleving veel grotere gevolgen hebben.”