Energiewinning uit oud papier kansloos

DEN HAAG, 6 APRIL. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijhke ordening en Milieubeheer (Vrom) ziet niets in de suggestie van voorzitter J. Christa van de Vereniging van Nederlandse Golfkartonfabrikanten om in Nederland oud papier te verbranden voor energiewinning.

Christa stelt dat oud papier als brandstof kan concurreren met olie en gas. Hij noemt oud papier tevens een oneindige grondstof. “Als verbranding voor energiewinning wordt toegestaan, dan krijgt oud papier een waarde van 8 tot 10 cent per kilo. Met die prijs kan in Nederland het hele systeem van inzameling behouden blijven”, zo meent hij. Volgens hem heeft de Nederlandse papierbranche het inzamelsysteem gered door 60 miljoen gulden bij te leggen.

Een woordvoerder van Vrom veegt de vloer aan met de plannen van Christa. “Er is geen enkele reden voor. Van het nieuwe papier wordt 80 procent gemaakt uit oud papier. Het huidige systeem van inzameling en verwerking blijft gewoon bestaan”, aldus de woordvoerder.

De markt voor oud papier trekt volgens directeur J. Aalbers van de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie heel voorzichtig aan. Een jaar terug overspoelde oud papier uit Duitsland de markt en moest per kilo in totaal 10 tot 15 cent worden toegelegd op de inzameling.

“De export van oud en nieuw papier naar landen als India, China en Zuid-Afrika is het laatste jaar aardig op gang gekomen. Daardoor zijn de prijzen van oud papier iets beter geworden. Dat geeft weer even adem. Bovendien gaat Duitsland langzaam aan zelf meer oud papier verwerken”, aldus Aalbers. Ook hij noemt het plan om oud papier te verbranden onzinnig. “Dat is het allerlaatste waar we aan denken.”

De laatste jaren is het inzamelen van oud papier sterk toegenomen. Momenteel wordt ongeveer 2 miljoen ton oud papier per jaar opgehaald. Het zijn de gemeenten en bedrijven die oud papier tegen betaling laten ophalen en verwerken. De gemeenten betalen verenigingen en andere organisaties weer voor het ophalen. In de hele keten zijn het met name de gemeenten die geld moeten toeleggen op de inzameling. (ANP)