'Desnoods weer verkiezingen'; Berlusconi stopt de besprekingen met Lega Nord

ROME, 6 APRIL. Silvio Berlusconi heeft besloten de onderhandelingen met zijn bondgenoot Lega Nord over de vorming van een kabinet stil te leggen na de voortdurende kritiek op hem van Lega-leider Umberto Bossi.

Binnen de rechtse alliantie die vorige week de parlementsverkiezingen won is het nu oorlog. Bossi maakte Berlusconi gisteren uit voor “Berluskaiser”. Daarop zei Berlusconi dat het op dit moment geen zin meer heeft om verder te praten met de Lega. De ontmoeting die voor vandaag op het programma stond is afgezegd. Bij twee eerdere gesprekken tussen Berlusconi en Lega-leiders heeft Bossi steeds op het laatste moment verstek laten gaan.

“Vanaf vandaag zullen we niet naar de Lega of iemand anders gaan”, zei Berlusconi gisteravond op een persconferentie. “We zullen wachten tot de president zich uitspreekt.”

President Oscar Luigi Scalfaro is degene die een formateur benoemt. Hij kan dat niet doen dan na raadpleging van de voorzitters van de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. Die worden pas later deze maand gekozen, nadat het nieuwe parlement volgende week vrijdag voor de eerste keer bijeen is gekomen.

Berlusconi suggereerde dat hij zal doorgaan met het opstellen van een lijst van ministers en een programma. Als Scalfaro hem dan inderdaad tot formateur benoemt, wat algemeen wordt verwacht, zou hij snel het vertrouwen van het parlement willen vragen. In een duidelijk dreigement naar Bossi zei hij: “Als het parlement dan de uitslag van de verkiezingen en de noodtoestand waarin dit land verkeert negeert en zijn vertrouwen onthoudt, dan kunnen we alleen maar de kiezers opnieuw raadplegen.”

Verwacht wordt dat de Lega bij nieuwe verkiezingen veel zetels zou kwijtraken. Een groot aantal parlementsleden van deze partij is gekozen met stemmen van aanhangers van Berlusconi's partij, Forza Italia, omdat zij de gezamenlijke kandidaat van rechts waren in hun district. In percentages gezien staat Forza Italia op 21 procent, tegen 8,4 procent voor de Lega. In zetels is de Lega echter iets groter dan Forza Italia.

In een eerste reactie heeft Bossi gezegd dat Berlusconi nerveus wordt en dat zijn besluit om niet meer met de Lega te praten typerend is “voor iemand die eraan gewend is in alles meteen zijn zin te krijgen”. Bossi zal meer duidelijkheid moeten geven over zijn positie op de Lega-bijeenkomst die voor komende zondag gepland staat. Hierop moet de politieke koers na de verkiezingen worden uitgezet.

De financiële markten hebben negatief gereageerd op de ruzie binnen de rechtse alliantie. De koersen op de beurs in Milaan waren vanmorgen aan het dalen en de lire stond onder druk ten opzichte van zowel de dollar als de mark.