Chileense politiechef onder vuur

SANTIAGO, 6 APRIL. De Chileense regering wil dat politiechef generaal Rodolfo Stange (68) ontslag neemt na beschuldigingen dat hij het onderzoek naar de moord op drie mensenrechtenactivisten verhinderd heeft. De drie, allen leden van de communistische partij, werden in maart 1985 op klaarlichte dag ontvoerd uit een drukke straat in Santiago en een dag later vermoord aangetroffen in een buitenwijk.

Politiechef Stange werd vorige week door een onderzoeksrechter ervan beschuldigd samen met een voormalige politiechef en vier voormalige generaals het gerechtelijk onderzoek naar de moorden verhinderd te hebben.

Stange, die in 1985 werd benoemd door de vroegere militaire dictator Pinochet, kan volgens de door de militairen gemaakte grondwet uit 1980 niet door de huidige president, Eduardo Frei, tot ontslag gedwongen worden. Stange ontkende gisteren iedere betrokkenheid bij de ontvoering en de moorden en zei niet te zullen aftreden. (Reuter)