Turkse premier pakt economie radicaal aan

ANKARA, 5 APRIL. De Turkse premier, Tansu Çiller, heeft vanmorgen een serie “radicale maatregelen” aangekondigd om de noodlijdende economie weer gezond te maken.

Premier Çiller heeft met het saneren van de economie gewacht tot haar conservatieve Partij van het Juiste Pad (PJP) bij de gemeenteraadsverkiezingen van 27 maart opnieuw als de grootste partij uit de bus kwam. De Sociaal-Democratische Volkspartij (SHP), de coalitiepartner die de grote verliezer was op 27 maart, besloot het afgelopen weekeinde na dagen van kooortsachtig overleg in de regering te blijven. De SHP hoopt zo te bereiken dat de democratisering ondanks de oorlog in het Koerdische zuidoosten en de slechte economische situatie verder gestalte krijgt.

De prijzen van de produkten van de staatsbedrijven worden drastisch verhoogd, er worden nieuwe belastingen ingevoerd, de salarissen van ambtenaren zullen nauwelijks stijgen, terwijl het privatiseringsprogramma wordt versneld en een belangrijk deel van de staatsbedrijven die onverkoopbaar zijn voor het einde van het jaar wordt gesloten.

Volgens Çiller zullen de maatregelen in “alle geledingen van de samenleving pijn veroorzaken”, maar is het de enige manier om te voorkomen dat de economie in Turkije afglijdt naar “Latijns-Amerikaanse toestanden”. Ze riep de Turkse bevolking op haar op dezelfde, onvoorwaardelijke manier te steunen als men de afgelopen maanden heeft gedaan in de strijd tegen het Koerdische separatisme.

Turkije kampt met een gigantisch tekort op de lopende rekening, een snel stijgende import en een stagnerende export. Bovendien stijgen sinds midden januari de wisselkoersen alarmerend als gevolg van een verlaging tot twee keer toe van de kredietwaardigheid van Turkije door vooraanstaande Amerikaanse ratingfirma's.

De prijsverhogingen, die variëren van 40 tot 100 procent, zijn vandaag al ingegaan. Onder de werknemers in de kolenmijnen in Zonguldak en het staalcomplex in Karabuk aan de Zwarte Zee heerst grote onrust. Beide verouderde staatsondernemingen worden voor het einde van het jaar gesloten. De mijnwerkers in Zonguldak hebben al aangekondigd zich niet bij de sluiting te zullen neerleggen, ondanks de verzekering van Çiller dat er vervangende werkgelegenheid in de regio zal worden gecreëerd.