Straffe aanpak Roda-trainer geeft wrijving; Stevens distantieert zich van beschuldigingen over schrikbewind

UTRECHT, 5 APRIL. Huub Stevens had gisteren ogenschijnlijk weinig van zijn bravoure verloren. Het machteloze optreden van Roda JC tegen FC Utrecht (1-1) kon zijn humeur niet bederven. De negatieve publiciteit die de ploeg uit Kerkrade blijft achtervolgen evenmin. Stevens is er inmiddels achter gekomen dat de schijnwerpers die de opmars van Roda volgen ook negatieve feiten aan het licht brengen. De onervaren trainer, afkomstig van de PSV-jeugd en een jaar geleden benoemd als opvolger van Adrie Koster, heeft verzuimd binnen zijn organisatie de gelederen gesloten te houden. Een beginnersfout, want alle door de wol geverfde toptrainers weten dat het bewaren van de rust vaak meer energie vraagt dan het werkelijke ambacht op het veld. En daar moet ook naar gehandeld worden. Stevens zette de organisatie op Kaalheide naar zijn hand, maar vergat de 'rotte appelen' in de groene afvalbak te deponeren.

Nadat de aan MVV uitgeleende Dirk Jan Derksen zich in verschillende media al repte over een chaos bij Roda JC, volgde er vorige week in het weekblad Voetbal International een artikel over de weerstanden die de aanpak van Stevens zou oproepen. De aanklacht tegen Stevens is niet gering. Assistent-trainer Ad Versluijs heeft het onderspit gedolven in een competentiestrijd en zich sinds februari ziek gemeld. Ook zou Stevens Max Huiberts met een schouderblessure te lang op het veld hebben gelaten, met alle schadelijke gevolgen van dien. Hij zou spelers als pionnen behandelen. Hij voert een waar schrikbewind met strafmaatregelen, zoals 25 opdrukken voor het wegschieten van een bal. Zijn spelers snakken naar het einde van het seizoen, dan zijn ze tenminste van de tiran Stevens - bij PSV had hij de bijnaam 'Huub Hitler' - verlost.

In de catacomben van stadion Nieuw Galgenwaard verwees Stevens gistermiddag al die beschuldigingen naar het rijk der fabelen. “Met mijn aanpak wordt het woord kadaverdiscipline in verband gebracht”, schamperde hij. “Misschien dat je hard overkomt als je duidelijk bent in je opvatting, maar daar is toch niets verkeerds aan? Ik weet gewoon hoe de spelersgroep over mij denkt. De jongens distantiëren zich van dit soort publicaties. Er heerst een geweldige voetbalsfeer bij ons en dat zou niet zo zijn als ik inderdaad zo optreed als wordt gesuggereerd. Iedereen weet dat het onwaarheden zijn. Ik ben zeven jaar bij PSV als trainer werkzaam geweest, daar had ik me toch nooit op deze wijze kunnen handhaven? Ik heb in mijn leven veel tegenslagen gehad, dit kan ik ook nog wel verwerken.”

Stevens zou volgend seizoen graag met de huidige spelersgroep verder willen. Zeker als hij met Roda JC een plaats in het UEFA Cup-toernooi kan afdwingen. Essentieel is de houding van 'technisch bestuurslid' Nol Hendriks die bij het aan- en verkoopbeleid van de club een flinke vinger in de pap heeft. In de spelershandel ziet de textielbaron een leuke vrijetijdsbesteding. Stevens: “Hendriks is gelukkig de grootste supporter van Roda. Hij houdt ook van goed voetbal. Hij is net als ik de mening toegedaan dat deze jonge groep toekomst heeft en in tact moet blijven. Als er echter grote clubs een bod doen op Babangida zal het moeilijk zijn om hem te behouden.”

De zwarte parel van het zuiden staat nog een jaar bij Roda (lees: Hendriks) onder contract. Volgens Stevens zou er voor 1 maart een bod op Babangida zijn uitgebracht. Hij ontkent, noch bevestigt dat PSV nu belangstelling voor hem heeft. De Eindhovense club ving immers bot bij Feyenoord om Taument. “Het is wel zo dat ik denk dat PSV hem kan betalen”, verraadt Stevens zijn goede contacten bij zijn oude werkgever. De VVCS, die de belangen behartigt van Babangida, ontkent echter bij monde van Rob Jansen dat er via de spelersvakbond een bod is uitgebracht op de watervlugge rechtsbuiten. “Volstrekte onzin, al die verhalen”, verklaart Jansen. “Ook met PSV hebben wij nooit contact gehad over Babangida.”

Hendriks heeft echter al zijn maatregelen genomen. Als Roda JC Europees voetbal haalt moet Babangida op Kaalheide blijven. De Nigeriaan lacht een beetje zuur als hem wordt voorgehouden dat hij dan maar beter niet meer zo goed kan voetballen. “Ik zou best hogerop willen. Niemand heeft mij nog benaderd. Ook PSV niet.” Babangida kreeg van bondscoach Clemens Westerhof de verzekering dat hij met Nigeria meemag naar het WK maar hij werd om onduidelijke redenen niet geselecteerd voor de strijd om de Afrika Cup in Tunesië. “Ik weet ook niet wat de beweegredenen zijn van de bondscoach. Maar het is beter zo, ik ben liever hier.”

Stevens ontkent dat alle geruchten een negatieve invloed hebben op de prestaties van zijn elftal. Toch bleef een groot aantal van zijn spelers gisteren onder hun niveau. Babangida, die hinder ondervond van een kniebandblessure, kwam zelden los van verdediger Erik van Kessel. De eveneens licht geblesseerde Peter Hofstede kon als centrumspits weinig uitrichten tegen Johan de Kock. Slechts doelpuntenmaker Max Huiberts stichtte af en toe wat gevaar in het Utrechtse strafschopgebied. Stevens: “We maakten veel organisatorische fouten bij spelhervattingen. Maar slecht spelen en toch een punt verdienen, dat valt niet tegen.”

    • Erik Oudshoorn