Slaande ruzie Berlusconi en Bossi over vorming regering

ROME, 5 APRIL. Binnen de rechtse alliantie die de Italiaanse verkiezingen heeft gewonnen is gisteren slaande ruzie uitgebroken. Na nieuwe kritiek heeft kandidaat-premier Silvio Berlusconi zijn geduld verloren en gezegd dat het optreden van zijn bondgenoot Umberto Bossi van de federalistische partij Lega Nord in strijd is met de verkiezingsuitslag.

Berlusconi liet een communiqué verspreiden waarin stond dat Bossi het risico loopt “te veranderen in het symbool van de oude manier van politiek bedrijven, volledig gebaseerd op het egoïsme van de partij en de belangen van hun leiders”. Hij zei dat Bossi niet wilde erkennen dat de kiezers zich hebben uitgesproken voor een rechtse regering.

In de paasdagen had Umberto Bossi Forza Italia van Berlusconi omschreven als “een partij die niet bestaat” en die de verkiezingen louter heeft gewonnen “door manipulatie met de televisie”. Bossi sprak daarom van een “noodtoestand voor de democratie”.

De uitval van Berlusconi is ook een reactie op de aankondiging van Bossi dat hij met andere partijleiders wil gaan onderhandelen. Voor morgen staat een gesprek op de agenda met Mario Segni, leider van een beweging voor staatsrechtelijke hervorming en lid van de centrum-alliantie.

Bossi wil daarna ook met andere partijen gaan praten. Roberto Maroni, de tweede man van de Lega, die vrijwel rond was met Berlusconi maar door Bossi werd teruggefloten, heeft gezegd dat de Lega mikt op een overgangsregering van zes maanden, die een nieuwe federalistische grondwet moet opstellen. Die regering zou alleen geleid kunnen worden door iemand van de Lega.

Geïrriteerd schreef Berlusconi in zijn communiqué dat Bossi wil onderhandelen met partijen die door de kiezers zijn afgewezen - Segni is een van de grote verliezers. Volgens hem moet het land breken met de oude gewoonte alles precies te verdelen volgens de percentages. Berlusconi schreef te streven naar “een efficiënte en gezaghebbende regering die de uitdrukking is van de hele (rechtse) meerderheid en georganiseerd volgens bekwaamheden, niet langs partijlijnen”.

Ook de neofascistische partij, de andere bondgenoot van Berlusconi, begint haar geduld te verliezen. Woordvoerder Francesco Storace omschreef Bossi als “onverantwoordelijk” en “een kletser”.

De problemen binnen de rechtse alliantie worden verscherpt omdat er twee maten zijn om de grootte van een partij te bepalen. In percentages heeft de Lega Nord 8,4 procent behaald, tegen 21 procent voor Berlusconi's Forza Italia. Toch is de Lega, door de manier waarop de kandidaten zijn verdeeld, de grootste fractie in de Kamer van Afgevaardigden.

Berlusconi verwijt Bossi te negeren dat veel kandidaten van de Lega zijn gekozen met de stemmen van aanhangers van Forza Italia. Bossi heeft gezegd dat zijn alliantie met Berlusconi een gelegenheidsverbond was, om te voorkomen dat de Lega geïsoleerd zou raken.

    • Marc Leijendekker