Seriese krijgt haar zin ondanks judo-verlies

DEN BOSCH, 5 APRIL. Boos beende ze weg. De officiële huldiging had ze net niet verstoord, want de organisatie van het Open Nederlands kampioenschap judo wilde ze niet mede verantwoordelijk stellen voor de in haar ogen arbitrale dwalingen. Angelique Seriese was witheet op de scheidsrechters. Cynisch zei ze na de verloren partij (+ 72 kilo) tegen haar rivale Monique van der Lee, een unanieme beslissing van de rechtsprekers: “Ik stond tegen vier mensen te vechten in plaats van één.”

Veel stond op het spel tijdens de Open NK. De twee toppers waren al verzekerd van afvaardiging naar de Europese kampioenschappen. De inzet in Den Bosch was de categorie: boven 72 kilogram of alle categorieën. Vóór de rechtstreekse confrontatie had Seriese een voorsprong op punten. Zij had indrukwekkende overwinningen in twee A-toernooien achter haar naam staan. Van der Lee had daarentegen tijdens een B-evenement Seriese verslagen, maar dat werd door de laatste als een oefentoernooi beschouwd.

Na de discutabele nederlaag tegen Van der Lee zweefde een nieuw conflict boven het judowereldje. Voordat de beslissing was genomen, riep de verslagene al: “Ik moet de keuze kunnen maken. Het gaat er toch om dat wij de buitenlanders verslaan. En niet elkaar.”

Het kan niet anders dat de keuzeheren de woorden van de Europese kampioene hebben gehoord, want zij beslisten in haar voordeel: Seriese komt op het EK uit in de klasse boven 72 kilo, Van der Lee in de klasse alle categorieën.

De overige door de judo-bond aangewezen deelnemers aan het EK in Gdansk (19- 23 mei) zijn bij de mannen: tot 65 kg: Boudewijn Caspari, tot 71 kg: Ference Arts, tot 78 kg: Mark Huizinga, tot 86 kg: Roy Poels, tot 95 kg: Ben Sonnemans. Vrouwen: tot 56 kg: Jessica Gal, tot 61 kg: Jenny Gal, tot 66 kg: Claudia Zwiers, tot 72 kg: Karin Kienhuis. (ANP)