SEMIPROF: Bokser Willy van Haaren

Ik dacht dat een conducteur alleen een kaartje moest knippen. Dat valt dus erg mee. Het is een schitterend vak. Erg afwisselend. Van een zwerver tot een topminister, iedereen zit in de trein. De vakantietijd is gezellig, dan willen ze dat je bij ze langskomt. Net zoals in de Achterhoek, daar lopen ze je achterna voor een kaartje. In de Randstad is dat veel minder. Vooral in de spits naar Den Haag. Dat is even saai. Dan ben je al gauw een zeikerd als conducteur.

“Ik kan snel een probleem oplossen. Heb nooit agressie meegemaakt. Dat ligt voor 50 procent aan jezelf. Als er Feyenoorders in de trein zijn, ben ik voor Feyenoord. En als je een groepje dronkelappen hebt, doe ik net alsof ik dronken ben. Een test heeft uitgewezen dat ik een positieve en zelfverzekerde uitstraling heb. Misschien door het boksen, ja.

“Vroeger reed ik nooit met de trein. In m'n vrije tijd nog niet eigenlijk. Ik werkte bij de bloedbank als medisch analist. Dat kwam m'n neusgaten uit, op een gegeven moment. Ik had het zes jaar gedaan. Toen heb ik hier maar op gesolliciteerd. En ik moet zeggen: de NS werkt goed mee. Ik heb zogenaamde 'beschikbare diensten'. Elke donderdag krijg ik een rooster, aangepast aan de bokswed strijden.

“Ik ben nog nooit thuisgebleven vanwege een blessure. Een keer had ik een blauw oog. Als 't mooi weer is zet je dan een zonnebril op, maar anders kun je dat ook niet maken. Maar het amateurboksen is een veilige sport. Sinds de C-junioren boks ik met een helm op. Erik Matser heeft me altijd begeleid. Als ik 't even niet zie zitten, ga ik nog steeds bij hem langs. Dat komt best nog wel eens voor.

“Het boksen schiet er de laatste tijd wat bij in. Ik zat in de selectie voor Barcelona, maar toen kreeg ik net een baan bij het Spoor. Dan moet je een keuze maken. Toch behoor ik nog tot de beste vijf zwaargewichten in Nederland. M'n trainer vindt dat ik nog steeds beter word. Ik maak lange dagen. 's Ochtends werken, 's middags en 's avonds trainen en wedstrijden. Andere boksers hebben allemaal een uitkering. Zo'n Delibas ligt elke dag tot tien uur op zijn bed.

    • Jaap Bloembergen