Partij geeft Zjirinovski alle macht

MOSKOU, 5 APRIL. De Russische ultranationalist Vladimir Zjirinovski heeft afgelopen zaterdag op het congres van zijn Liberaal Democratische Partij voor tien jaar onbeperkte macht binnen de partij gekregen. De 343 aanwezige afgevaardigden wezen Zjirinovski aan als partijleider en presidentskandidaat. Partijcongressen worden voortaan nog maar eens in de drie jaar gehouden.

“Het machtige schip van de Liberaal Democratische Partij is nu op de open oceaan gekomen”, zo zei Zjirinovski in een toespraak. “We moeten de navigator de gelegenheid geven het roer nog vaster in handen te nemen, zodat hij het oorlogsschip nog krachtiger kan sturen en het de haven van de overwinning kan binnenloodsen die met één kort woord kan worden omschreven: president.”

De partij haalde bij de parlementsverkiezingen van 12 december van alle deelnemende partijen de meeste stemmen. Het gedrag van de parlementsfractie is sindsdien onafhankelijk en onvoorspelbaar maar niet zonder invloed. De vrijlating vorige maand van de leiders van de oktober-revolte tegen Jeltsin bijvoorbeeld was een initiatief van de LDP. De verharde toon van het Russische buitenlandse beleid vertoont ook sterke overeenkomsten met het programma van Zjirinovski.

Eerder dit jaar uitten twee leden van de fractie, Viktor Kobeljev en Aleksandr Pronin, kritiek op Zjirinovski's alleenheerschappij over de partij en op zijn extremistische uitlatingen. De gelederen werden in het openbaar snel weer gesloten, maar beide dissidenten was te verstaan gegeven dat zij op het congres van zaterdag niet welkom waren. Een andere parlementariër die vergelijkbare kritiek had geuit, Vjatjeslav Marytsjev, kreeg van de portiers aan de deur te horen dat hij “maar ergens anders naar modder moest gaan zoeken”.

Wel mocht Gerhard Frey, leider van de extreem-rechtse Duitse Volksunie, een toespraak houden. Andere buitenlandse gasten waren de vice-voorzitter van het Franse Front National, een delegatie uit Servië en een afgevaardigde van de regering van Irak.

Het televisiestation CNN meldde afgelopen weekeinde dat Zjirinovski tot zijn achttiende jaar Eidelstein heeft geheten. Hij heeft de naam van zijn vader laten veranderen in die van een eerdere echtgenoot van zijn moeder toen hij in Moskou wilde gaan studeren, zo ontdekte CNN in archieven in Zjirinovski's geboorteplaats, Alma-Ata. Er gaan al langer geruchten over de joodse afkomst van Zjirinovski, die zelf regelmatig antisemitische uitspraken doet. Zijn standaard-reactie luidt: “Mijn moeder was Russisch en mijn vader jurist.” Een woordvoerder van de LDP heeft de ontdekte documenten inmiddels als een vervalsing van de hand gewezen. Wie de partijleider er zelf over wilde horen kon een vraaggesprek aanvragen, à 5.000 dollar, voor een gesprek van een half uur.