Noord-Korea verwerpt VN-resolutie inspecties

PYONGYANG/WASHINGTON, 5 APRIL. Noord-Korea heeft de “onredelijke” oproep van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een inspectie van alle Noordkoreaanse nucleaire installaties gisteren verworpen. Noord-Korea rest nu niets anders dan het “hervatten van de nucleaire activiteiten voor vreedzame doeleinden, die waren bevroren gedurende de onderhandelingen met de Verenigde Staten”, aldus een woordvoerder van het Noordkoreaanse ministerie van buitenlandse zaken.

De V-raad riep Noord-Korea vorige week op om volledige inspecties van het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), een VN-organisatie, niet langer te blokkeren. De betreffende resolutie was onder druk van China aanmerkelijk zwakker geformuleerd dan met name de VS aanvankelijk wensten en zinspeelt slechts op economische sancties tegen Noord-Korea.

Het IAEA en de VS zeggen Noord-Korea ervan te verdenken het akkoord tegen de verspreiding van kernwapentechnologie te schenden en in het geheim kernwapens te ontwikkelen. Die verdenking kreeg opnieuw voedsel toen Noord-Korea inspecteurs van het IAEA de toegang ontzegde tot enkele installaties die het IAEA als “verdacht” had aangemerkt.

Diplomaten zeggen te hopen dat Noord-Korea alsnog bereid is inspecteurs tot het land toe te laten na een reeks van nationale feesten, eindigend met de officiële viering van de verjaardag van de Noordkoreaanse leider Kim Il Sung (81) op 15 april.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei het afgelopen weekeinde dat er “geen bewijs” is dat Noord-Korea de laatste drie jaar plutonium heeft gewonnen. Wel zou Noord-Korea zijn capaciteit voor het produceren van plutonium voor kernwapens kortgeleden hebben “verdubbeld”. De VS zeggen te vrezen dat Noord-Korea daarvan op korte termijn gebruik zal maken. Dat zou het land genoeg plutonium opleveren voor het produceren van twaalf kernwapens per jaar. De VS zeggen te geloven dat Noord-Korea nu “mogelijk één à twee kernwapens” heeft. (AP)