Litouws vrachtschip zinkt op de Noordzee

IJMUIDEN, 5 APRIL. Op de Noordzee is gisteren zonder een aanwijsbare oorzaak het vrachtschip Elatma uit Litouwen gezonken. De lading bestaat uit 1.378 ton ammoniumnitraat bestemd voor Frankrijk.

Het Kustwachtcentrum in IJmuiden ontving gistermorgen om half zes een noodsignaal van de Elatma. Het bevond zich zo'n 90 kilometer uit de kust ter hoogte van Scheveningen, in de zogenoemde 'verkeersbaan' voor de doorgaande scheepvaart tussen Het Kanaal en Hamburg. De kapitein meldde dat het schip water maakte bij de boeg en langzaam zonk. De communicatie met het schip verliep moeizaam omdat de kapitein gebrekkig Engels sprak. De elf-koppige bemanning werd door een helikopter van de Belgische marine in veiligheid gebracht. De Belgische marine was het eerst ter plaatse. Twee uur na de noodmelding verdween het schip onder water.

De lading ammoniumnitraat (kunstmest) is volgens de directie Noordzee van Rijkswaterstaat goed verpakt in plastic zakken. Onderzocht wordt hoe schadelijk de stof is voor het zeemilieu. Rijkswaterstaat onderzoekt de komende dagen tevens hoe het schip er bij ligt en in hoeverre doorgaand scheepvaartverkeer er last van heeft. Het schip ligt op 30 meter diepte.

Over de oorzaak tast het Kustwachtcentrum volledig in het duister. Er stond een harde wind uit het zuidwesten (windkracht 7), maar volgens een woordvoerder moet een schip van de afmetingen van de Elatma dat “kunnen hebben.” “De kapitein heeft ons gemeld nergens tegen aan te zijn gevaren.” Over de staat van onderhoud van het schip is niets bekend bij de Kustwacht. Rijkwaterstaat stelt de Litouwse rederij Vortika aansprakelijk voor alle schade.