Koken met Antonio Carluccio op muziek van Rossini

Rossini a la carte, Ned. 3, 21.45-22.00u.

Uitstekende Italiaanse kok Antonio Carluccio _ met eigen restaurant in Londen _ maakte voor de BBC al enkele leuke en interessante kookprogramma's, die helaas nimmer door een Nederlandse omroep zijn aangekocht en uitgezonden. Vanavond kunnen we Carluccio zien koken op muziek van de componist Giacchino Rossini die dol was op lekker eten. Het is een curieus programma: je hoort Rossini's ouverture La Cenerentola, gespeeld door The Academy of St. Martin in the Fields, maar hoewel je Carluccio tegen een assistent-kok ziet praten hoor je hem niet. Eigenlijk had Carluccio net zo goed bij muziek van Guns n' Roses of Gerard Joling kunnen koken, want de gerechten die worden gemaakt hebben niets met Rossini's kookkunst en belangstelling voor lekker eten te maken. Om te begrijpen waarom juist Rossini voor deze 5-delige serie is uitgekozen moet je de encyclopedie dus even opslaan, want in het televisieprogramma wordt niets over het hoe-en-waarom Rossini uitgelegd.

Rossini, naar wie talrijke gerechten zijn genoemd, hield veel van lekker eten en was de mening toegedaan dat de komische opera 'het leven' uit vier bedrijven bestond: eten, de liefde bedrijven, zingen en spijsverteren. In een van zijn brieven schreef Rossini die de truffel als de Mozart onder de paddestoelen beschouwde, aan een vriend: “Wat je veel meer zal interesseren dan mijn laatste opera is de samenstelling van mijn slasaus. Hier hebt je het recept: neem de fijnste olijfolie uit de Provence, Engelse mosterd, Franse azijn, een snufje peper en zout en meng dit door elkaar. Voeg een paar eetlepels fijngesneden truffel uit de Perigord toe en je hebt een hemelse saus.”

Rossini hield veel van pastagerechten en bestelde toen hij in Parijs woonde zijn pasta in Italie. Van hem is het idee om macaroni met behulp van een zilveren spuitje te vullen met foie gras. In 1815 logeerde Rossini bij de impresario Francesco Barbaio voor wie hij twee opera's per jaar zou schrijven. Barbaio vond dat Rossini, die zijn energie voornamelijk stak in lekker eten, drinken en plezier maken, niet erg opschoot met het componeren van Othello en dreigde hem op te sluiten in zijn kamer. Rossini wist dankzij een list te ontsnappen. Hij gaf Barbaio vier muziekstukken waarboven geschreven stond: ouverture, 1e, 2e en 3e bedrijf. Toen Rossini vertrokken was bleek de partituur van de vier stukken op alle bladen dezelfde te zijn.

Er wordt wel beweerd dat Rossini al op 30-jarige leeftijd stopte met componeren omdat hij zich geheel aan de kookkunst wilde wijden, maar zeker is dat niet. Rossini heeft zelf nooit een verklaring voor zijn VUT gegeven.

In Rossini a la carte geen Rossini-recepten en -anekdotes. Antonio Carluccio kookt Carluccio: meiraapjes in roomsaus, gevulde kwarteltjes, gebakken cantharellen en in wijn gestoofde peren. De smakelijke gerechten en de bereidingswijze zijn na afloop op Teletekst te zien en in de eigen keuken na te maken.

    • Anne Scheepmaker