KBB mikt weer op overname in buitenland

AMSTERDAM, 5 APRIL. Het detailhandelsconcern KBB (Bijenkorf, Hema, M&S-mode) wil een substantiële buitenlandse overname gaan doen. “Na een paar jaar rust gaan wij weer op het ingeslagen pad van acquisities verder”, aldus topman dr. A. Maas van KBB vanochtend bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers.

Om deze expansie te financieren gaat KBB voor een kleine 150 miljoen guldens nieuwe aandelen uitgeven. Deze aandelenemissie betekent een uitbreiding met 1,3 miljoen stuks, oftewel 12,5 procent van het aandelenkapitaal. De emissie heeft de vorm van een zogenaamde claimemissie, waarbij bestaande aandeelhouders een voorkeursrecht hebben. Maas wilde vanochtend bij de aankondiging van de emissieplannen niet ingaan op vragen over het soort bedrijven dat KBB in het buitenland wil kopen. Hij indiceerde slechts dat het concern een lichte voorkeur heeft voor landen als Amerika, Duitsland en Engeland. KBB wil verder uitbreiden in het buitenland in verband met de gewenste spreiding van risico's.

Maas zei verder dat hij nog geen contact heeft gehad met grootaandeelhouder Vendex International die volgens de laatste gegevens 36 procent van de aandelen KBB bezit. “Ik heb geen indicatie dat Vendex van het belang af wil, maar ik heb ook geen indicatie dat zij willen meedoen met de emissie”, aldus Maas. KBB verwacht de winst per aandeel in het lopende jaar, ondanks de uitbreiding van het aantal aandelen, op peil te kunnen houden. Afgelopen jaar verdiende KBB 9,79 gulden per aandeel. Om te laten zien dat KBB ondanks de economische recessie vertrouwen heeft in de toekomst, verhoogt het concern het dividend met 45 cent tot 3,15 gulden per aandeel. Dit hogere dividend zal ook het komende jaar worden gehandhaafd.

KBB brak het afgelopen jaar voor het eerst door de grens van 6 miljard gulden omzet. Het concern behaalt op dit moment ca. 92 procent van zijn omzet in Nederland. De groei van KBB bedroeg hier 2,5 procent. Daarmee groeide KBB sneller dan de markt als geheel, die slechts met 1,3 procent steeg.

In de sektor Warenhuizen (Bijenkorf, Hema) steeg het resultaat voor rentebetalingen met 14 miljoen tot 130 miljoen gulden.