Jemenitische minister: drie TNO-ers snel in vrijheid

SANA, 5 APRIL. De drie Nederlandse TNO-medewerkers die in Jemen zijn ontvoerd, zullen binnen drie dagen, mogelijk zelfs binnen twee, worden vrijgelaten. Dat heeft de Jemenitische minister van binnenlandse zaken, Yahia al-Mutawakkil gisteren verklaard. Ook de twee Chinezen die zondag werden ontvoerd door leden van de Khawlane-clan, komen volgens de minister vrij.

De Nederlanders dringen aan op snelle actie voor hun vrijlating. Zij merken dat de ontvoerders hun geduld verliezen, zo meldde het weekblad Jemen Times gisteren. Journalisten van het blad die met de Nederlanders hebben gesproken, schrijven dat zij “bleek, vermoeid en buitengewoon angstig” zijn. De drie zeiden dat hun ontvoerders “zichtbaar nerveus raken.” Zij vroegen de journalisten erop aan te dringen dat het Jemenitische leger geen geweld tegen hen gebruikt. Volgens een van de Nederlanders, J. van der Gun, worden zij goed behandeld.

De Jemenitische minister verklaarde tegenover het Franse persbureau AFP dat met de ontvoerders niet wordt onderhandeld. Wel oefent de regering druk uit op de ontvoerders in nauwe samenwerking met burgers uit de betrokken regio's.

Sjeik Mubarak Bin Saleh al-Zayidi, die de ontvoering van de drie TNO-ers organiseerde, zegt in de Jemen Times dat hij geen contact met de Jemenitische regering of de Nederlandse ambassade heeft gehad. Hij waarschuwde dat “westerse individuen, ondernemingen en belangen” zullen worden aangevallen, als niet snel aan zijn eisen tegemoet wordt gekomen. Hij eist ondermeer dat huur wordt betaald voor een oliepompstation dat op het land van zijn stam, de Jahm, is gebouwd.

De twee ontvoerde Chinese ingenieurs zijn nauw betrokken bij de bouw van een nieuwe weg. De ontvoerders eisen volgens diplomaten dat de bouw van de weg door hun woongebied, van Maareb naar Jehana, “definitief wordt gestaakt.”