Hoofdrol bij HGC voor Poortenaar na verlate komst

ROTTERDAM, 5 APRIL. Hockeyer Bastiaan Poortenaar miste de eerste twee wedstrijden van zijn club HGC in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars in Terrassa, nabij Barcelona. Hij moest studeren en kampt bovendien met een enkelblessure.

Zondag kwam Poortenaar alsnog naar Spanje overgevlogen. In de laatste poulewedstrijd tegen het Duitse Harvestehuder (4-2) werd hij nog aan de kant gehouden, maar in de finale tegen thuisclub Athletic mocht de international al na een kwartier opdraven. Hij bleek een versterking, maar miste in de strafballenserie wel de enige strafbal waardoor titelverdediger HGC de beker aan Terrassa moest laten.

De stand na zeventig minuten was 3-3. Aanvoerder Marc Delissen maakte twee doelpunten. Hij was in vorm en werd topscorer van het toernooi met negen treffers. Twee keer kwam HGC in de finale terug van een achterstand en kwam zelfs met 3-2 voor. Lang hield die voorsprong echter niet stand. Bij de strafballen scoorde Terrassa uit alle vijf pogingen. HGC-doelman Bart Looije was tot twee keer toe heel dicht bij een redding. Poortenaar miste de eerste strafbal van HGC. Hij schoot goed in, maar de Spaanse doelman Grau redde op sublieme wijze. Van Meer, Janssen, Veen en Delissen scoorden wel vanaf zeven meter.

Echt rouwig was HGC niet door de nederlaag. De Wassenaarders gebruikten het toernooi in Terrassa als voorbereiding op de eindfase van de nationale competitie. De strijd om de Europa Cup 2 heeft niet zo veel waarde in het hockey. Vooral niet nu de winnaar niet meer automatisch geplaatst is voor de volgende editie. “Toch was dit toernooi nuttig”, aldus trainer-coach Hans Streeder. “We hebben twee topwedstrijden gespeeld.”

Streeder verving Mark Bouwman als hoofdcoach. Bouwman was wegens werkzaamheden in Nederland achtergebleven. Vorig jaar kwam hij in Birmingham nog voor de laatste twee dagen overgevlogen, maar daartoe besloot hij nu niet. Bouwman stopt aan het einde van het seizoen. Zijn assistent Streeder neemt het van hem over. Bouwman was niet de enige die in Spanje ontbrak. Ook verdediger Mark Kaptein miste het toernooi. Hij is ook assistent-bondscoach van de vrouwen en zat het afgelopen paasweekeinde op de bank bij twee interlands van Oranje tegen Zuid-Korea.

Amsterdam stelde in het Europa-Cuptoernooi voor de vrouwen hevig teleur. De ploeg werd slechts zesde van de acht deelnemers. Daarmee trok Amsterdam in Cardiff de lijn door van de competitie waarin de eens zo oppermachtige club naar de middenmoot is afgezakt.

Na de wedstrijd van vrijdag speelden Nederland en Zuid-Korea bij de vrouwen nog twee keer tegen elkaar. In Vught won Oranje met 2-0, gisteren in Bloemendaal werd met dezelfde cijfers verloren. Bondscoach Bert Wentink noemde het optreden van zijn team “een topprestatie”. Hij vond het logisch dat de ploeg in de laatste wedstrijd in ademnood was gekomen. “Vooral het herstellen van foutjes kost veel kracht.”

Lisanne Lejeune vierde zaterdag haar rentree. Ze werd als ausputzer opgesteld. Concurrente Frederiek Grijpma werd gepasseerd. Lejeune had zichtbare aanpassingsproblemen, maar dat was niet verwonderlijk na haar lange afwezigheid. Gisteren stond Grijpma weer in de basis en zat Lejeune zeventig minuten op de bank. Wentink wilde nog geen oordeel geven. Hij is blij twee speelsters beschikbaar te hebben voor de positie achter de verdediging. De bondscoach heeft voor het WK van juli in Dublin nog twaalf oefenwedstrijden om tot zijn ideale opstelling te komen.