Heracles wil spits behouden

In de jaren zeventig weigerde Jaan de Graaff op zondag te voetballen. De spits van IJsselmeervogels speelde in zijn nadagen nog heel even bij AZ, maar alleen wanneer de Alkmaarse club zaterdagavond in actie kwam.

Niet zo vaak dus. Het probleem van de gelovige speler is actueel bij Heracles, waar Folkert Velten sinds 1988 onder contract staat. De spits van Enter Vooruit werd gekocht wegens zijn Torinstinct. Dat hij op zondag de kerk prefereert boven het voetbalveld was voor de Almelose club geen enkel probleem. Behalve Dordrecht '90 en ADO Den Haag spelen alle eerste-divisieclubs hun thuisduels op zaterdagavond. Volgend seizoen hoopt Heracles in de eredivisie te spelen. Folkert Velten zou dan veel minder vaak voetballen, want de meeste topclubs spelen op zondag hun thuiswedstrijd. Het bestuur van Heracles ruikt onraad en wil Velten een ander contract voorleggen. Loon naar prestatie. Om dat voor elkaar te krijgen is de club genoodzaakt de speler eerst te ontslaan. Velten reageerde furieus, maar volgens voorzitter G. Tusveld wil de club heel graag door met de locale trots.

vraag

Vindt u het netjes om een goede speler een verlaagd aanbod te doen?

Als u minder stukjes schrijft, krijgt u toch ook minder salaris van uw baas. Als Velten zondag niet wil spelen, dan respecteren wij dat. Maar dan wel onder andere voorwaarden.

vraag

Speelt met de verlaagde aanbieding mee dat Heracles voor het eerst sinds jaren over een andere goede spits beschikt? Kooijman scoort dit seizoen zelfs meer dan Velten.

Nee, want wie er scoort is onbelangrijk. Kooijman en Velten voelen elkaar uitstekend aan. Ik denk zelfs dat het voor hem een uitkomst is dat er een ander is die ook voor de doelpunten zorgt. vraag

Velten schermt met aanbiedingen van andere clubs. Wat is uw reactie?

Misschien kan hij naar Duitsland maar de club waar het om zou gaan, Bochum, heeft nog geen contact opgenomen met Heracles. vraag

Wat vindt u van Veltens kritiek in de media? Hij vertelt verhalen waar de hondjes geen brood van lusten. Maar wij gaan donderdag gewoon verder praten met de Verenging voor contractspelers en met Folkert Velten. En we hopen eruit te komen.

    • Jaap Bloembergen