Geen geld in Rotterdam voor Van Vlaanderen

ROTTERDAM, 5 APRIL. De veertiende marathon van Rotterdam geldt als Nederlands kampioenschap, maar de nationale toplopers zullen op zondag 17 maart ontbreken. Bert van Vlaanderen, de nummer drie van het laatste WK, zal een week later in Parijs starten. John Vermeule zou aanvankelijk wel meedoen, maar heeft afgezegd omdat hij niet fit is.

Van Vlaanderen heeft al in vroeg stadium te kennen gegeven dat hij “om internationale ervaring op te doen” liever in een andere marathon dan Rotterdam wilde starten. Hij zou in Japan gaan lopen. Dat plan werd echter gedwarsboomd door de achillespeesblessure van Van Vlaanderen die hem lange tijd aan de kant hield. Toen bleek dat hij toch nog voldoende fit zou zijn om in Rotterdam te lopen was volgens atletenmakelaar Jos Hermens het geld op om Van Vlaanderen te contracteren op.

Hermens had een budget van ongeveer een miljoen gulden tot zijn beschikking. Hij noemde zelf vanmorgen tijdens de officiele presentatie van het deelnemersveld drie atleten als grote kandidaten voor de eindzege. Dat zijn de Japanner Hiromi Taniguchi (snelste tijd 2.07,40, uit 1988), de Zuidafrikaan Willie Mtolo (2.08,15, uit '86) en Vincent Rousseau. De 31-jarige Belg was vorig jaar in Rotterdam als tempomaker, in de atletiek 'haas' genaamd, aangetrokken. Hij voelde zich echter zo goed dat hij zijn eerste marathon uitliep en als vijfde eindigde.

Nadien liep Rousseau nog marathons in Reims en Tokio. Hij won de eerste en werd, op 13 februari van dit jaar, in Japan tweede in een toptijd van 2.09,08. Volgens Hermens is Rousseau de loper die momenteel het meeste garant staat voor een snelle tijd. De Belg mag zijn eigen 'hazen' meenemen, landgenoot Rudy Walem en Aden Yahye uit Djibouti. Tevens heeft Rousseau een clausule in zijn contract die hem de mogelijkheid biedt niet te hoeven starten als op 17 april de temperatuur hoger is dan ongeveer 20 graden.