Einde van voetbalrel Rusland

De heibel in het Russische topvoetbal duurt voort. Nog even. Want de voetbal-autoriteiten hebben gisteren de internationals die weigeren onder bondscoach Sadirin uit te komen nog welgeteld vijf dagen gegeven om op hun beslissing terug te komen.

Doen ze dat niet, dan verdwijnen ze definitief uit de selectie voor het wereldkampioenschap van komende zomer in de Verenigde Staten. Waar draait alles om? Na de kwalificatie voor de eindronde bedankten veel toonaangevende spelers voor de nationale ploeg. Ze wilden Bisjovets, de voorganger van Sadirin, per se terug als bondscoach. Bisjovets wil ook best graag, want hij prefereert de arbeid bij het sterke nationale elftal uiteraard boven zijn huidige functie: Hij is thans adviseur van de onbetekenende WK-deelnemer Zuid-Korea. De opstandige internationals willen meer dan de terugkeer van Bisjovets. Ze eisen van de bond in Moskou ook hogere premies voor hun vertoonde en nog te vertonen kunsten. Inmiddels kwam een deel van de 'rebellen' op hun weigering voor Rusland te spelen terug. Joeran en Koelkov van Benfica, bijvoorbeeld, en Mostovoi van Cannes voegden zich weer braaf bij de selectie. Sjalimov, collega van Dennis Berkamp en Wim Jonk bij Inter Milaan, Kansjelskis van Manchester United en Kiriakov van Karlsruher SC hielden echter gedecideerd voet bij stuk. “We zullen op geen enkele wijze tegemoet komen aan de eisen”, verklaarde gisteren de getergde vice-voorzitter Simonian van de Russische voetbalbond. “Onder Sadirin hebben we de kwalificatie voor de wereldtitelstrijd afgedwongen. Het is onzin aan zijn kwaliteiten te twijfelen. Over een terugkeer van Bisjovets valt niet te praten. Die moet maar in Zuid-Korera blijven. Want hij heeft in de hele affaire door te stoken een zeer kwalijke rol gespeeld.” Simonian kwam tot de uitspraken na overleg met de trainers en coaches van de zestien in de hoogste klasse uitkomende clubs. “We hebben lang genoeg geprobeerd een oplossing te vinden. Het wordt nu tijd ons volledig op het spel te concentreren. Tot eind deze week krijgen de spelers de gelegenheid te melden dat ze weer beschikbaar zijn. Doen ze dat niet, dan worden ze geschrapt. Definitief.” Dat is harde taal van de 'bobo', wiens land overigens officieel nog tot begin juni de tijd heeft om de selectie voor het wereldkampioenschap vast te stellen. (Rtr)