Chinese dissident Wei nog steeds vast op geheime plek

PEKING, 5 APRIL. De Chinese dissident Wei Jingsheng, die vrijdag in Peking werd gearresteerd, zit nog steeds vast. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wordt Wei (43) ondervraagd, omdat hij “sinds zijn voorwaardelijke invrijheidstelling vorig jaar verscheidene keren de wet heeft overtreden”. De woordvoerder wilde niet zeggen waar Wei wordt vastgehouden. Familieleden en vrienden zeggen sinds zijn aanhouding niets van hem te hebben gehoord. Het officiële Chinese persbureau Xinhua had eerder verklaard dat Wei kort na zijn aanhouding was vrijgelaten.

Wei werd vrijdag gearresteerd vlak buiten Peking, waarheen hij per auto op weg was na een reis in het noordwesten van het land. Het was zijn tweede arrestatie binnen een maand. In maart werd hij dertig uur vastgehouden nadat hij een Amerikaanse diplomaat had gevraagd om China geen economische privileges te verlenen, zolang dat land de mensenrechten niet eerbiedigt, noch democratische hervormingen doorvoert.

Dat incident - kort voor het bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, aan Peking - zorgde voor grote spanningen tussen China en de Verenigde Staten. De VS hebben een hernieuwing in 1994 van de Chinese status als meestbegunstigde handelspartner van de VS (MFN) afhankelijk gemaakt van de Chinese houding op het gebied van de mensenrechten. China wijst een koppeling van mensenrechten en handelsrelaties af.

Wei's periode van voorwaardelijke invrijheidstelling liep op 29 maart van dit jaar af, maar hij heeft de komende drie jaar “geen politieke rechten”; hij mag niet deelnemen aan vergaderingen en heeft geen vrijheid van meningsuiting. Wei - een van de meest prominente Chinese dissidenten - werd in september vorig jaar vrijgelaten, nadat hij veertien en een half jaar van een vijftienjarige gevangenisstraf had uitgezeten. Zijn vrijlating viel vlak voordat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend zou maken waar de Olympische spelen in het jaar 2000 zouden plaatshebben. Peking was een van de kandidaten. (AFP, Reuter)