CDA wil weg uit Novib na wijziging van organisatie

DEN HAAG, 5 APRIL. Het CDA wil zijn lidmaatschap van de hulporganisatie Novib opzeggen. Andere christelijke groeperingen zoals de jongerenorganisatie CDJA, de vakbond CNV, de boeren- en tuindersbond CBTB en de organisatie voor vakbonden in Latijns Amerika, CLAT-Nederland, zijn tevens van plan de Novib te verlaten.

“Er bestaat bij het CDA en andere christelijke organisaties veel onvrede over de Novib”, zegt de internationaal secretaris van het CDA J.W. Wiggers. “Wij herkennen ons niet in de nieuwe structuur”. De christelijke lid-organisaties willen de Novib deze week een brief sturen waarin ze hun lidmaatschap zullen opzeggen.

Aanleiding is de nieuwe bestuursstructuur van de Novib waarin de lidgroepen minder te zeggen hebben. Het Algemeen Bestuur, waarin politieke partijen en demaatschappelijke organisaties waren vertegenwoordigd, wordt afgeschaft. In de plaats daarvan komt een Stichtingsbestuur. De Novib-top besluit welke leden er in het kleinere, nieuwe bestuur komen. Het CDA is tegen deze centralisering en zegt dat dit ten koste gaat van het “algemene karakter” van de Novib. “In de nieuwe opzet vervullen wij alleen nog een alibi-functie”, zo klinkt het in het CDA.

Het CDA heeft ook moeite met de koerswijzigingen die Novib de laatste jaren heeft doorgevoerd. De hulporganisatie wordt met de leus de 'Novib-methode' steeds meer een fondsverwerver op de liefsdadigheidsmarkt. Volgens het CDA gaat dit ten koste van “het ideële” omdat voortdurend wordt gekeken naar “de concurrentiepositie op de charitatieve markt”.

De christelijke werkgeversorganisatie NCW volgt het CDA niet. Het NCW blijft omdat “werkgevers toch al amper gehoor vinden voor hun ideeën over hulp aan de Derde wereld”. Bij de VVD stond het lidmaatschap van de Novib eveneens ter discussie, maar de liberalen besloten te blijven. In een brief aan H. Tjeenk Willink, de voorzitter van Novib, zegt de VVD het lidmaatschap “in 1994 te continueren”.

De Novib kon vanochtend nog geen commentaar geven. De organisatie wacht de brief van het CDA af.