Bestaan of niet bestaan op 1 april

AMSTERDAM, 5 APRIL. De roman Slings and Arrows, het vrijdag in deze krant besproken boek waarvan in de Verenigde Staten 'de eerste oplage van 100.000 exemplaren al uitverkocht was nog voor het boek goed en wel in de winkel lag', blijkt ook in Nederland na 1 april nergens te vinden te zijn. Het boek, dat als thema verloren onschuld had, zou geschreven zijn door een naamgenoot van een van de bekendste Amerikaanse romanpersonages: Hester Prynne, hoofdpersoon van The Scarlet Letter van Nathaniel Hawthorne.

De romancitaten die in het artikel werden gegeven, blijken geplagieerd van F. Scott Fitzgerald, Herman Melville, Henry James, Saul Bellow en John Steinbeck. De plot is geïnspireerd door De graaf van Monte Christo van Alexandre Dumas. De titel is ontleend aan Hamlets beroemde afweging: to be, or not to be: that is the question:/ Whether 'tis nobler in the mind to suffer/ The slings and arrows of outrageous fortune,/ Or to take arms against a sea of troubles...'

In Nederlandse boekhandels heeft de roman vrijdag en zaterdag tot verwarring geleid, door de plotselinge vraag naar 'de grootse en meeslepende Great American Novel', waar niemand ooit van gehoord had. Dat sprake was van een 1-april-grap, was velen ontgaan.