Akzo duikelt na mogelijke claim tegen dochter

AMSTERDAM, 5 APRIL. Akzo moest het vanochtend op de beurs ontgelden wegens vermeende octrooischade. Het aandeel leverde tegen het middaguur 3,60 in. Ook de Amsterdam EOE-index ging 2,28 punten omlaag naar 401,57.

AMSTERDAM De handel werd vanochtend door de meeste handelaren als omschreven als 'dun'. “Iedereen wacht af en staat aan de zijlijn.” Vooral de angst voor hogere inflatie in de VS en een mogelijke stijging van de rentetarieven drukte de stemming. De obligatieskoersen lieten gemiddeld drie tot vijf dubbeltjes liggen.

Akzo moest terug naar 213,50. Het chemiefonds ging gebukt onder berichten over mogelijk forse octrooischade die dochter Organon zou lijden door een felle strijd met het Zwitserse farmacieconcern Ares-Sirona over een vruchtbaarheidshormoon. DSM ging 1,60 mee omlaag op 125 gulden. Ondanks de ruim 2,5 cent hogere dollarkoers op 1,9025 zaten ook de andere internationale fondsen in de hoek waar de klappen vielen. Zo hobbelde KLM acht dubbeltjes achteruit op 46,90 en liet Philips vijftig cent liggen op 50,60. Unilever stond 1,10 af op 196,60 en Koninklijke Olie 2,80 op 187.

De koers van de Amerikaanse dollar is na het Paasweekeinde bijna 2,5 cent hoger geopend. Op de wisselmarkt in Amsterdam werd vanochtend om 10.00 uur 1,9025 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,8785 afgelopen donderdag.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteren opnieuw in een duikvlucht geraakt na het lichte herstel van afgelopen donderdag. Toen vrijdag bekend werd dat de werkgelegenheid in de VS vorige maand enorm is gegroeid, stond al vast dat de beurs weer flinke klappen zou krijgen. Vraag naar arbeid leidt tot een hogere rente en wakkert de vrees voor inflatie aan. De aandelenmarkt was vrijdag gesloten, maar de obligatiemarkt kon wel reageren. Daar gingen de koersen scherp omlaag doordat beleggers opnieuw in de greep raakten van de al twee maanden rondwarende spookbeelden van inflatie en rentestijging. Maandag zakten de obligaties verder weg, wat de aandelen nog kwetsbaarder maakte. Het Dow Jones-Industrie gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 42,61 punten naar 3.593,35.

TOKYO De Japanse effectenbeurs heeft zich vandaag weinig aangetrokken van de nieuwe koersval op Wall Street. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen boekte een forse stijging van 440,99 punten en klom 2,3 procent op tot 19.563,21.