Aandelen en obligaties VS opnieuw onderuit

PAG.10: EUROPESE BEURZEN; PAG.11: NIEUWSANALYSE

NEW YORK, 5 APRIL. Aandelen- en obligatiekoersen op Wall Street hebben gisteren opnieuw flink terrein prijsgeven. In navolging daalden ook in Amsterdam de aandelenkoersen vanmorgen, met een half procent. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig industriële fondsen eindigde 42,61 punten lager op 3593,35, meer dan 10 procent lager dan het hoogste niveau van 31 januari. Het eind van de daling is volgens marktanalisten nog niet bereikt. “Waarschijnlijk gaan we met de Dow nog tot 3500,” zei David Shulman, marktstrateeg bij de Amerikaanse effectenbank Salomon Brothers.

De neergaande markt wordt gedreven door de angst voor oplevende inflatie, die een uitverkoop op de obligatiemarkt tot gevolg heeft. Door de koersdaling steeg het rendement van de toonaangevende 30-jarige staatsobligatie tot 7,42 procent, het hoogste renteniveau sinds Bill Clinton aantrad als president. Clinton en minister van arbeid Robert Reich reageerden gisteren op de rentestijging van de obligatie met de verzekering dat de Amerikaanse economie er goed uitzag en dat er geen enkele kans op inflatie was. Laura D'Andrea Tyson, voorzitter van de economische adviesraad, liet weten dat de hogere rente geen gevaar is voor het economisch herstel. Tyson verwacht zelfs voor 1994 een economische groei van “meer dan 3 procent”.

Het Dow Jones-gemiddelde voor de toonaangevende Amerikaanse aandelen dook gisteren na de opening meer dan tachtig punten naar beneden, maar herstelde zich daarna. De handel werd gisteren tweemaal onderbroken omdat de Dow meer dan 50 punten had verloren. Op dat moment treedt een verbod in werking op het gebruik van automatische verkoopprogramma's. Er mag alleen nog met de hand worden verkocht, totdat de Dow weer 25 punten heeft gewonnen. In totaal is dit jaar al negen keer een stop in werking getreden, even vaak als over geheel 1993.

    • Lucas Ligtenberg