Weekoverzicht

Wall Street dook dagen achtereen omlaag om vlak boven de grens van 3600 punten te eindigen.

Oorzaak van de daling met zo'n 200 punten zijn de twee renteverhogingen door de Federal Reserve in februari en maart met telkens een kwart procentpunt tot 3,5 procent. Daar is nog de nodige politieke onrust bijgekomen, waaronder de gespannen handelsrelatie tussen de VS en Japan, de Noordkoreaanse weigering de nucleaire produktie te laten controleren en de slepende Whitewater-affaire rond president Clinton. Pas gisteren werd de val door koopjesjagers tot staan gebracht. Op de Europese beurzen bleef de schade relatief beperkt. Maar niemand weet wat de dagen na Pasen zullen brengen.

De Opec (Organisatie van olieproducerende landen) nam geen maatregelen om de overvloed aan olie te verminderen. Tijdens een bijeenkomst in Genève besloten de ministers van de twaalf aangesloten landen het produktieplafond van 24,52 miljoen vaten per dag te verlengen tot het eind van dit jaar. Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent, en Koeweit verzetten zich tegen elke produktieverlaging. De notering voor de Noordzee-olie ('Brent') daalde onmiddellijk met 80 dollarcent tot 13,30 dollar per vat. Marktanalisten verwachten geen ineenstorting van de prijs, al is een daling tot 11 dollar voor de korte termijn mogelijk.

De miljardenverliezen bij de bank Crédit Lyonnais (CL) blijven hun sporen nalaten. Jean-Yves Haberer (tot oktober vorig jaar president) is door de Franse regering ontslagen uit zijn huidige topfunctie bij de bank Crédit National, nadat het recordverlies van 2,3 miljard gulden over 1993 bekend was gemaakt. Op verzoek van Haberer gaat een officiële onderzoekscommissie na hoe de grootste Franse bank, voor ruim de helft staatsbezit, zo diep in het rood raakte. Door minder kredietwaardige klanten als Parretti/MGM, en Robert Maxwell liepen de gecumuleerde verliezen op tot zo'n 8 miljard gulden.

Tokio maakte bekend hoe het de Japanse markten verder wil openen om het handelsoverschot met de VS te verminderen. De uitwerking moet echter nog volgen en van wat bekend werd was het meeste oud nieuws, zoals meer toezicht op onwettige kartelpraktijken. Vanuit Washington werd dan ook hardop van “half werk” gesproken.

Het Amerikaanse ministerie van handel zette bovendien de eerste formele stap naar handelssancties door de publicatie van zijn jaarrapport, waarin een reeks landen wordt genoemd die er oneerlijke handelspraktijken op nahouden. Japan staat bovenaan die lijst. Dit kan betekenen dat de VS hun sterkste handelswapen, de 'Super 301' van stal halen. Maar dan moet eerst een anderhalf jaar durende procedure, waarvan onderhandelingen deel uitmaken, worden doorlopen.

De nieuwe Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat als opvolger van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) mogelijk al 1 januari 1995 van start. GATT-topman Peter Sutherland maakte dit bekend na een bijeenkomst van GATT-afgevaardigden in Genève.

De Italiaanse mediamagnaat Sylvio Berlusconi won de verkiezingen. Hij mag nu laten zien hoe een topondernemer een land bestuurt.