Tien Nederlandse musea op museumbeurs in Parijs

DEN HAAG, 2 APRIL. Tien Nederlandse musea presenteren zich op de museumbeurs in Parijs, die 9 april begint. Aan de beurs, kortweg SIME (Salon International des Musées et des Expositions) genoemd, doen meer dan 300 musea uit 15 Europese landen mee. Nieuw is de deelname van musea uit St. Petersburg en Monaco.

SIME is bedoeld voor het gewone publiek, museumdeskundigen en vertegenwoordigers uit de toeristenindustrie. De beurs is gehuisvest in een tijdelijk paviljoen op de Champ de Mars, nabij de Eiffeltoren, en duurt tot en met 17 april.

De nationale inzending, samengesteld door de Rijksdienst Beeldende Kunst, heeft als thema Eaulande (Waterland). Gastconservator Dan van Golberdinge maakte uit de collecties van de tien Nederlandse musea een tentoonstelling met objecten die illustratief zijn voor de scheepvaart en visserij, de strijd tegen het water, de flora en fauna in waterrijke gebieden en vondsten uit zee. De deelnemende musea zijn Museum Cruquius (Cruquius), het Zeeuws Museum (Middelburg), het Noordbrabants Museum (Den Bosch), het Natuurmuseum (Groningen), het Centrum voor Scheepsarcheologie (Ketelhaven), het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), het Frans Halsmuseum (Haarlem), het Noorder Dierenpark (Emmen), het Gemeentemuseum in Arnhem en het Nederlands Scheepvaartmuseum (Amsterdam).