Tafeltennisster Hooman is moe van het vechten

BIRMINGHAM, 2 APRIL. De tafeltennisruzies hebben het eerste slachtoffer geëist. Mirjam Hooman-Kloppenburg werd gisteravond in Birmingham in haar eerste partij van het Europese kampioenschap uitgeschakeld. De Nederlandse nummer tien van Europa verloor in vijf games van de Poolse Armine Makinian, die op de Europese ranglijst pas op de 91ste plaats is terug te vinden.

“In normale doen zou ik met 3-0 van die griet winnen”, zei de bijzonder teleurgestelde Hooman na afloop. Ze weet haar nederlaag aan de problemen die er bestaan tussen haar en de tafeltennisbond. Twee weken geleden stonden Hooman en Bettine Vrieskoop, die gisteren in drie games won van de Britse Fiona Mommessin-Elliot, nog in de rechtszaal. De bond had voor het eerst toegestaan dat de speelsters in het toernooi door hun privé-coaches werden begeleid, maar had het duo uit de nationale ploeg verwijderd. De speelsters dwongen via de rechter af dat ze wel samen aan het dubbeltoernooi konden spelen, maar de samenstelling van de nationale ploeg vond de rechter het domein van de bond.

“Als je achter de tafel staat, moet je leeg en fris zijn”, vertelde Hooman een half uur na de partij. “Ik voelde me slecht. Ik ben moe van het vechten. Je doet stoer en sterk; je probeert het te scheiden, maar onder hoogspanning komt het toch weer boven.” De 27-jarige Hooman speelde onrustig. Ze herstelde zich nog wel van het verlies van de eerste game, won de tweede en de derde, maar verloor de vierde. In de beslissende vijfde game lukte er vervolgens weinig meer. Van haar eerste vijf service-punten kon ze er geen enkele winnen. De 2-8 achterstand kon ze niet meer wegwerken: 13-21, 21-11, 21-18, 15-21 en 13-21.

De meeste deelnemers aan het EK hebben de afgelopen week het landentoernooi afgewerkt. Daardoor hebben ze allemaal minimaal een dozijn wedstrijden gespeeld. Hooman en Vriesekoop hebben die voorbereiding noodgedwongen moeten missen. Zij trainden en volgden de degradatie van de Nederlandse vrouwenploeg in de kranten. Ze kwamen pas dinsdag in Engeland aan. “Het EK loopt anders dan alle andere EK's tot nu toe”, legde Hooman uit, die voor de partij geen bal had kunnen slaan in de wedstrijdhal. “Dat maakte het moeilijk. Ik heb juist veel partijen nodig om in vorm te komen.”

Hooman, die in 1991 in Den Bosch de top-twaalf won en in februari in Italië op dat toernooi nog de halve finales bereikte, was zo geschrokken van de ontluisterende nederlaag dat ze aankondigde wellicht te stoppen met tafeltennis. “Ik speel voortaan zoals ik het wil. Als dat niet mag van de bond, speel ik helemaal niet meer.”

Bettine Vriesekoop overleefde de eerste schifting in het vrouwentoernooi. Ze mocht gisteren twee keer aantreden. 's Ochtends vroeg verloor ze met de Belg Cabrera een gemend-dubbelwedstrijd met 31-29 in de derde game. Aan het begin van de avond versloeg ze zonder al te veel problemen de matige Mommessin-Elliot, een Britse die met een Franse speler is getrouwd. Vriesekoop krijgt pas vanmiddag - tegen de degelijke Toth uit Hongarije - een antwoord op de vraag of de gebrekkige voorbereiding haar parten gaat spelen. “Ik krijg geen kans om in het toernooi te komen. Ik ben iemand die in het toernooi moet groeien”, zei ook Vriesekoop. “Als ik van Toth win, heb ik goede hoop.”

Vriesekoop is als vierde geplaatst, en mocht daarom de eerste ronde overslaan. De tweede ronde was niet meer dan een veredelde training. Over haar returns was ze zeer tevreden, over haar eigen service minder. Daarom kreeg ze in de derde game van coach Jan Vlieg de opdracht met haar service te experimenteren en liep de score van haar opponente iets op: 21-14, 21-12 en 21-19.

Het gebrek aan wedstrijdritme uit zich bijvoorbeeld in de problemen die Vriesekoop had met de vloer, die er in de zaal ligt. Die is stroever dan gebruikelijk is. “Normaal sta ik bij een hoge bal meteen klaar om hem af te maken, hier moet ik echt nadenken over mijn voetenwerk.” Tafeltennis gaat zo snel, dat spelers moeten kunnen vertrouwen op hun automatismen. Nadenken over de vloer kan daarom tegen een sterke tegenstandster een onoverkomelijk handicap vormen.

De 32-jarige Vriesekoop, die nog tot en met de Olympische Spelen in Atlanta door wil gaan, verdedigt in Birmingham de Europese titel, die ze twee jaar geleden in Stuttgart heeft gewonnen. Ze had de statistieken er op nageslagen en ontdekt dat het nog nooit was voorgekomen dat iemand twee keer achter elkaar Europees kampioen was geworden. “Dan moet ik maar de eerste zijn.”

Bij de vrouwen werd behalve Hooman ook Melissa Muller uitgeschakeld. Zij verloor in drie games van de Zweedse Pernilla Pettersson. Gerdie Keen bereikte de derde ronde. Bij de mannen wonnen Danny Heister en Trinko Keen in drie games van respectievelijk de Hongaar Ferenc Paszy en de Griek John Vlotinos. Henk van Spanje verloor in vier games van de Fransman Nicolas Chatelien.

    • Remmelt Otten