Newyorkse discjockey als Ross Perot van de gouverneursverkiezing

NEW YORK, 2 APRIL. Voor de omstreden radio-discjockey Howard Stern, die zich kandidaat heeft gesteld voor het gouverneurschap van de Amerikaanse staat New York, wordt het nu menens. De 40-jarige Stern, wiens kandidatuur vorige week door de media niet geheel serieus werd genomen, behaalde in een enquête onder drieduizend computergebruikers 51 procent van de stemmen. De zittende gouverneur Mario Cuomo haalde 21 procent.

Stern, die later deze maand nog moet worden genomineerd als de kandidaat van de Libertarian Party, heeft al aangekondigd dat hij na zijn verkiezing in november de doodstraf weer wil invoeren. Andere beloftes zijn het efficiënter heffen van tol, het repareren van de wegen, maar dan alleen tijdens de nachtelijke uren zodat het forenzenverkeer niet nodeloos in de file staat. Stern zegt dat hij, als hij zijn doelen heeft verwezenlijkt, onmiddellijk aftreedt.

De aarzelende reacties in de Newyorkse pers laten zien dat Stern in elk geval verwarring weet te zaaien - onder de kiezers maar ook onder de media. Dezelfde enquête van gisteren liet zien dat 46 procent van de ondervraagden hem serieus neemt. De berichten over zijn kandidatuur zijn geen voorpaginanieuws maar worden toch redelijk opvallend gepresenteerd. Geen krant wil de indruk wekken dat hij Sterns activiteiten toejuicht, maar hem belachelijk maken gebeurt ook niet. Daarvoor is hij kennelijk toch te populair.

Howard Stern heeft elke weekdag 's ochtends van 6 tot 10 uur een praatshow op het Newyorkse radiostation WXRK. De show is echter eigendom van Infiniti Broadcasting, die ook uitzendt in een twintigtal andere grote steden in de VS. In New York, Los Angeles en Philadelphia is Stern de meest beluisterde en best gewaardeerde discjockey. Sterns vulgaire taal en persoonlijke beledigingen hebben voor zijn werkgever in 1993 geleid tot federale boetes van bij elkaar één miljoen dollar. De bruto advertentie-inkomsten van zijn show worden per week geschat op 360.000 dollar.

Van Stern, die zichzelf 'king of all media' noemt, kwam in oktober vorig jaar het boek Private Parts uit. In de eerste week gingen 750.000 exemplaren de winkel uit, wat Stern op de eerste plaats van de New York Times bestsellerlist bracht. Stern zal aan het boek in totaal drie à vier miljoen hebben verdiend. De 'shockjock' Stern is dus vele malen miljonair. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Politieke analisten vrezen dat Stern wel eens de Ross Perot van de Newyorkse verkiezingen zou kunnen worden. Uit het kamp van de zittende gouverneur is nog geen reactie vernomen.

Voor Stern zelf is de kandidatuur een welkome afwisseling van de onderwerpen in de dagelijkse radioshow: beroemdheden, seks, misdaad en alle combinaties daarvan. Tot de meest provocerende opmerkingen behoort Sterns mening dat de politieagenten die Rodney King in elkaar sloegen gelijk hadden. Stern maakt in de praktijk echter geen onderscheid tegen wie hij tekeergaat. Links, rechts, blank, zwart - ze moeten het op zijn tijd allemaal ontgelden. Hij verklaarde tijdens zijn persconferentie vorige week geen flauw benul te hebben waar Libertarians voor staan. “Zolang ze mij willen hebben, vind ik het best.”

De enige moeilijkheid voor Stern is dat de Federal Communications Commission, dezelfde instantie die zijn werkgever de boetes oplegde, heeft bepaald dat concurrerende kandidaten dezelfde hoeveelheid zendtijd als Stern moeten krijgen. Kortom, de Newyorkse zenders van Infiniti zouden vanaf september vier uur per dag zendtijd beschikbaar moeten stellen aan Mario Cuomo (Democraten) en de nog niet genomineerde kandidaat voor de Republikeinen. Op dat bezwaar heeft de altijd ad-remme Stern nog geen antwoord gevonden.

    • Lucas Ligtenberg