Maleisische bankpresident weg na verlies op speculaties

KUALA LUMPUR, 2 APRIL. De gouverneur van Bank Negara, de centrale bank van Maleisië, Jaffar Hussein, heeft zijn ontslag ingediend na zware kritiek op torenhoge verliezen van 2,2 miljard dollar die de bank in 1993 heeft geleden met speculaties op de valutamarkt. Dit heeft het Maleisische ministerie van financiën gisteren meegedeeld.

Jaffars ontslag werd algemeen verwacht nadat hij gisteren op een persconferentie openbaarde dat “fouten waren gemaakt” bij valutatransacties. In totaal leverden die in de laatste twee jaar verliezen op van 5,8 miljard dollar. “Ontslag is het enige eervolle dat me te doen staat, omdat ik de volle verantwoordelijkheid neem”, zei Jaffar. Het ministerie van financiën roemde Jaffar om zijn toegewijde leiding en liet weten dat onder zijn leiderschap Bank Negara wereldwijd respect had afgedwongen.

Jaffar zei gisteren dat er geen verdere verliezen op valutaposities meer zullen zijn. “Alle termijnposities zijn afgedekt. In de toekomst zal de bank zich alleen bezig houden met de contante handel in valuta's. Een ongelukkig hoofdstuk in de geschiedenis van de bank is nu voorbij”.

Oppositieleider in het Maleisische parlement, Lim Ki Siang reageerde met de opmerking dat “dit geen ongelukkig hoofdstuk is, maar moet worden gerangschikt onder de grootste financiële schandalen in de geschiedenis”. Hij vindt dat minister van financiën Anwar Ibrahim moet aftreden, en wil een officieel onderzoek naar de verliesgevende praktijken bij de centrale bank.

De verliezen ontstonden al in 1992, toen Bank Negara zich grootscheeps had vastgelegd in Britse ponden. Toen de koers van het pond na de Europese valutacrisis in september van dat jaar omlaag duikelde, verloor de Bank grote bedragen. In 1993 zouden de verliezen nog steeds te danken zijn aan de posities die al in 1992 waren ingenomen. Destijds stond Bank Negara bekend als een van de meest agressieve spelers op de valutamarkt. Door de nu ontstane situatie is de bank insolvabel en zou zonder overheidshulp bezwijken onder haar verplichtingen.